Kazniti Skupštinu jer nije vratila Đurovića

Advokat Gorana Đurovića podnio je jutros Osnovnom sudu u Podgorici predlog za novčano kažnjavanje odgovornog lica u Skupštini i Skupštine kao organa zbog neizvršavanja odluke suda i zatražio najviše kazne.

Goran Đurović

„Rok koji je Osnovni sud u Podgorici dao Skupštini Crne Gore da izvrši privremenu mjeru i vrati Gorana Đurovića na mjesto člana Savjeta RTCG istekao je juče, 14. februara“, saopštila je NVO Akcija za ljudska prava (HRA).

Đurovićev advokat, kako su kazali, jutros se ponovo obratio Osnovnom sudu u Podgorici.

„Advokat Dalibor Tomović podnio je jutros Osnovnom sudu u Podgorici predlog za novčano kažnjavanje odgovornog lica u Skupštini i Skupštine kao organa zbog neizvršavanja odluke suda i zatražio najviše kazne imajući u vidu težinu prekršaja i posebno bezobziran stav Skupštine prema sudskoj vlasti, u vidu i javnog nipodaštavanja i unižavanja odluka suda“, ističu is HRA.

Oni napominju da Zakon o izvršenju i obezbjeđenju propisuje u članu 230 da će sud rješenjem o izvršenju izvršnom dužniku ostaviti primjeren rok za ispunjenje obaveze i zaprijetiti mu izricanjem novčane kazne ako u određenom roku ne ispuni obavezu.

„Zakonom su zaprijećene kazne su od 200 eura do 2.000 eura za odgovorno lice, a za organ vlasti od 2.000 eura do 20.000 eura. Zakon propisuje da će sud, prilikom odmjeravanja visine novčane kazne u propisanim granicama, voditi računa o značaju radnje koju je izvršni dužnik bio dužan da izvrši, kao i o drugim okolnostima slučaja (čl. 230, st. 6)“, navode iz HRA.

Oni upozoravaju da odluka vladajuće koalicije da Skupština ne poštuje odluku suda o privremenoj mjeri u slučaju Gorana Đurovića, predstavlja pored njihovih javnih saopštenja i poseban politički pritisak na vijeće Osnovnog suda u Podgorici, koje odlučuje o prigovoru Skupštine na privremenu mjeru.

„Neskriveno nepoštovanje sudskih odluka i pritisak na sud je sasvim neprimjereno demokratskoj državi koja je kao članica Savjeta Evrope dužna da obezbjedi vladavinu prava i koja nastoji da postane članica Evropske Unije“, zaključuju iz HRA.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!