Kontrolisaće neregistrovana vozila i na seoskim putevima

#Društvo #Kampanja #NeregistrovanaVozila #Policija

Capture-17.png

Uprava policije MUP-a i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore NBOCG pokrenuli su juče kampanju “Stop neregistrovanim vozilima“.

Kako su saopštili iz polcije, praćenjem stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja došli su do podataka o povećanju broja neregistrovanih vozila ili vozila kojima nije produžena važnost saobraćajne dozvole a koja učestvuju u saobraćaju.

“Kampanja je započeta juče trajaće do 3. jula ove godine. Aktivnosti kontrole će se sprovoditi na svim magistralnim i regionalnim putevima, naseljima, lokalnim putevima i ulicama na kojima se očekuje povećan broj ovih vozila kao i na lokacijama na kojima kontrola saobraćaja nije uobičajena“, dodaju iz UP.

Pored sankcionisanja prekršaja upravljanja neregistrovanim vozilom, službenici saobraćajne policije će preduzimati pojačane aktivnosti na evidentiranju i ostalih prekršaja propisanih Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u poglavlju “registracija motornih i priključnih vozila“.

“Posebna pažnja će biti usmjerena i na prekršaje davanje neregistrovanog vozila na upravljanje drugoj osobi, upravljanje vozilom koje nema propisane registarske oznake i učešće tehnički neispravnih vozila u saobraćaju“, kazali su iz policije.

Oni podsjećaju da vozači ne mogu da upravljaju vozilom na osnovu polise osiguranja i potvrde o tehničkoj ispravnosti vozila, te da mora imati, isključilo važeću saobraćajnu dozvolu ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za registraciju vozila koju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova (do 30 dana od dana izdavanja).

“Ova kampanju ima za cilj ukazivanje građanima na važnost registrovanja vozila. Naime, neregistrovana vozila po pravilu nisu tehnički ispravna te je njihova upotreba u saobraćaju čest uzrok saobraćajnih nezgoda. Takođe korisnici ovih vozila ne posjeduju polisu obaveznog osiguranja za štetu pričinjenu trećim licima što znači da treća savjesna lica štetu ne mogu naplatiti od njih već od garantnog fonda NBOCG. Osim toga, korisnici neregistrovanih vozila po sili zakona na kraju snose sami svu štetu i troškove saobraćajne nezgode koju skrivili s obzirom da NBOCG ima pravo regresa prema njima po ovom osnovu”, navode oni.

Saobraćajni policajci će, kako dodaju, u ovih 15 dana na teritoriji Crne Gore podijeliti oko 15.000 flajera “Stop neregistrovanim vozilima“ kojima se ukazuje na važnost poštovanja zakona u ovom segmentu.

“Iako cilj kampanje prvenstveno nije sankcionisanje nesavjesnih vozača već preventivno djelovanje, saobraćajni policajci će intenzivnije kontrolisati vozila u saobraćaju za vrijeme trajanja kampanje, tako da će vozačima koji se zateknu u korišćenju neregistrovanih vozila u saobraćaju biti uručen prekršajni nalog a ta vozila će biti isključena iz saobraćaja”, zaključuju iz policije.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!