Krnjevič poručio da je neophodna edukacija građana o dijabetesu

#Društvo #Dijabetes #ĐorđijeKrnjević #Edukacija

vlcsnap-2016-11-14-13h24m51s35.png

Građani u Crnoj Gori nisu dovoljno edukovani o dijabetesu i na tome treba raditi, jer je to ozbiljno oboljenje, koje može prouzrokovati brojne komplikacije, upozorio je endokrinolog Đorđije Krnjević.

„Što se tiče uslova za terapijsko liječenje dijabetesa, praćenja pacijenata i savremene terapije ne zaostajemo za Evropom“, saopštio je Krnjević u izjavi za agenciju MINA povodom Svjetskog dana dijabetesa – 14. novembar.

On je rekao da su gotovo svi ljekovi za tu bolest na pozitivnoj listi, odnosno idu teret Fonda i pacijenti su oslobođeni plaćanja terapije.

Krnjević je ukazao da se u posljednjih pola godine svim pacijentima koji su na insulinu odobravaju besplatne trakice za samokontrolu šećera, tako da, kako smatra, mogu biti zadovoljni kada je u pitanju mogućnost liječenja.

„Problemi u liječenju te bolesti je manjak bolničkih mjesta, jer Podgorica ima samo jednu zdravstvenu ustanovu – Klinički centar koji pokriva i Podgoricu i Kolašin, i predstavlja regionalnu, odnosno opštu bolnica za te opštine“, navodi Krnjević.

Problem je i, kako smatra, neadekvatna edukacija pacijenata, jer oni nisu dovoljni edukovani o tome šta je dijabetes i do kakvih sve komplikacija može da dovede.

„Značajno bi bilo da se u svakom mjestu u Crnoj Gori otvori savjetovalište za dijabetes, koje trenutno funkcioniše u Podgorici, Baru i Bijelom Polju“, ocijenio je Krnjević.

On je, govoreći o nedovoljnoj edukaciji građana, kazao da tu ima krivice u građanima i u zdravstvenom osoblju.

„Ali i realne mogućnosti su takve da edukacija ne može da se sprovodi adekvatno, prije svega zbog manjka bolničkih mjesta, savjetovališta i zdravstvenog kadra“, smatra Krnjević.

Govoreći o tome šta bi se moglo uraditi kako bi se unaprijedilo stanje u ovoj oblasti, Krnjević je rekao da bi se moglo zaposliti više zdravstvenih radnika koji bi se bavili dijabetečarima.

„Možda treba i više termina u javnim nastupima gdje bi se građani edukovali i dijabetesu“, dodaje on.

Krnjević smatra da crnogorski građani nisu svjesni koliko je dijabetes ozbiljno oboljenje. „Čim nešto ne boli, ne shvata se ozbiljno“.

On je objasnio da dijabetes, u principu, u početku ne boli. „Praktično možete da ne osjećate ništa, a da dijabetes uzima maha“.

Kako je kazao Krnjević, komplikacije koje može da izazove dijabetes su brojne.

On je naveo da je dijabetes ozbiljna bolest zato što već poslije nekoliko godina, ukoliko je neadekvatno liječen, može da prouzrokuje velike komplikacije na sitnim i malo krupnijim krvnim sudovima mozga i srca.

„Tako da je dijabetes danas praktično vodeći uzrok netraumatskog sljepila u svijetu, kao i otkazivanja bubrega“, kazao je Krnjević.

Dijabetes je, dodaje on, jedan od najvećih uzroka netraumatskih amputacija nogu.

„Neliječen dijabetes predstavlja veliki rizik i za dešavanja na srčanim krvnim sudovima. Potencijalno dijebetičar koji nije dobro regulisan ima veliki rizik od infrakta miokarda, moždanog udara“, rekao je Krnjević.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!