Kvalitetne usluge za OSI u NK

#MinistarstvoZdravlja #KenanHrapović

Rekonstrukcijom nikšićkog Doma zdravlja, za koju je Vlada obezbijedila oko 350 hiljada eura, ispunjen je cilj pružanja kvalitetne usluge osobama sa invaliditetom, ocijenio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Hrapović: Ispunjeni su svi standardi kako bi OSI mogle da imaju pristup svim ambulantama i prostorijama (Foto: onogošt.me)

Rekonstrukcijom Doma zdravlja izgrađene su i rekonstruisane pristupne rampe, liftovi i toaleti, a Hrapović je najavio nastavak novih investicija.

„Urađenim u Domu zdravlja ispunjeni su svi standardi kako bi osobe sa invaliditetom mogle da imaju pristup svim ambulantama i prostorijama“, rekao je Hrapović.

On je saopštio da je ove godine u nikšićko zdravstvo uloženo oko 1,5 miliona eura i najavio nastavak istim intenzitetom u skladu sa potrebama građana i zdravstvenih radnika.

Hrapović je podsjetio da je krajem 2016.godine počela realizacija projekta energetske efikasnosti, a novac je zajedno sa Ministarstvom ekonomije i Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, opredijeljen i za rekonstrukciju energetskih potencijala u Domu zdravlja u Nikšiću, gdje je taj posao pri završetku.

Vlada je, kako je kazao, opredijella i oko 800 hiljada eura za nabavku savremene medicinske opreme, za nikšićki Dom zdravlja, Opštu bolnicu i Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Brezoviku.

Pročitajte još:   Odgovorni greške prebacuju na pacijente

Prema njegovim riječima, Fond zdravstva do kraja iduće sedmice raspisaće tendere i dopremanje sve neophodne opreme, računajući i skener, trebalo bi da počne do kraja godine.

„I na taj način kroz projekat nabavke opreme, ali i planiranu edukaciju kadra, pokazujemo da ispunjavamo sve što smo zacrtali „, rekao je Hrapović.

On je ocijenio da izgradnja novog zdravstvenog objekta ili rekonstrukcija postojećeg, kao što je urađeno u nikšićkom Domu zdravlja, nije samo sebi cilj.

„Naš zadatak je, kao što je i definisano programom rada Vlade i Ministarstva zdravlja da podižemo standard zaposlenih u zdravstvenom sistemu i pružimo bolje uslove građanima“, rekao je Hrapović.

Direktor Doma zdravlja Veselin Bulatović podsjetio je da je ta ustanova zadnje pola godine bila veliko gradilište, a u okviru projekata Energetske efikasnosti i Prilagođavanja objekta osobama sa invaliditetom.

Foto: onogost.me

Bulatović je precizirao da je urađena kompletna sanacija krova, zamjena spoljne bravarije, rasvjete i unutrašnjih vrata, poboljšanja sistema grijanja i izrada pristupnih rampi, tri lifta i osam toaleta za osobe sa invaliditetom. Vrijednost investicije je 700 hiljada eura, a radove je izvela podgorička firma Fidija.

Pročitajte još:   Hrvati spriječili krijumčarenje životinja iz CG: Prevozili 14 pasa s lažnim pasošima

„Završetkom tih radova, Nikšić je dobio savremeni zdravstveni objekat urađen po evropskim standardima. Značajno je obnovljena i oprema, nabavljen je ultrazvučni aparat za ginekologiju, opreme za oftamologiju, novi EKG aparati i oprema za fizikalnu terapiju u Centru za djecu sa posebnim potrebama“, naveo je Bulatović.

Nikšićki Dom zdravlja je drugi po veličini u državi i pruža zdravstvenu zaštitu stanovnicima i plužinske, i šavničke Opštine. U Domu zdravlja, kako je saopštio Bulatović, uposleno je 65 ljekara, od kojih su 33 specijalisti, a 16 je na specijalizaciji, najviše iz porodične medicine i pedijatrije.

U Domu zdravlja radi 30 timova izabranih doktora za odrasle i po četiri za djecu i žene, kao i 129 medicinskih sestara – tehničara, od kojih je šest sa visokom stručnom spremom.

„Izvanredni radni uslovi, savremena oprema i prije svega strućan i posvećen kadar daje nam za pravo da kažemo da smo spremni da sugrađanima pružimo kvalitenu medicinsku uslugu na primarnom nivou“, zaključio je Bulatović.

Pročitajte još:   Oprezno zbog sitnijih odrona

Predsjednik Opštine Veselin Grbović ocijenio je da je riječ o značajnoj investiciji i podsjetio da se projekat energetske efikasnosti odranije sprovodi u Crnoj Gori u okviru koga su rekonstruisane i četiri škole u Nikšiću.

Govoreći o završenoj rekonstrukciji u Domu zdravlja, Grbović je ocijenio da građani mogu biti zadovoljni, jer dobijaju mnogo bolje uslove za pružanje zdravstvenih usluga.

On je podsjetio da je rekonstrukcija rađena i u Opštoj i bolnici u Brezoviku, da je otvoreno nekoliko ambulanti u prigradskim naseljima, što ukazuje na „dobru saradnju sa Ministarstvom zdravlja i nadležnim dravnim institucijama“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!