Malo razumijevanja za rehabilitovane zavisnike

#Narkomanija #NvoPreporod #Zavisnici #JovanBulajić

U crnogorskom društvu i dalje nema dovoljno prihvatanja i razumijevanja za one koji su riješili problem zavisnosti, a rehabilitovani zavisnici teško nalaze poslove, što može negativno uticati na proces oporavka, poručeno je iz nevladine organizacije (NVO) Preporod.

Bulajić: Opis

Izvršni direktor Preporoda, Jovan Bulajić, podsjetio je da je ta NVO u prošloj godini pružila ukupno 384 servisa, za 143 korisnika, 94 je bilo aktivnih zavisnika, od čega 11 aktivnih zavisnica, a ostalo su roditelji.

Preporodu su se obraćali ljudi iz Podgorice (47 odsto), Nikšića (30 odsto), Bara (osam odsto), Budve, Danilovgrada, Berana, Mojkovca, Herceg Novog, Ulcinja, Kotora, Rožaja, kao i tri zavisnika strana državljanina iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije.

Bulajić je agenciji Mina rekao da je situacija u društvu, kad je u pitanju razumijevanje i prihvatanje onih koji su riješili problem zavisnosti, drugačija nego prije desetak godina.

„Ali i dalje mislim da to nije dovoljno i da je na niskom nivou razumijevanja. Rehabilitovani zavisnici koji su uspješno završili programe rehabilitacije i dalje teško, ili nikako nalaze poslove, što im svakako otežava period adaptacije i može negativno da utiče na kompletan proces oporavka“, kazao je on.

Bulajić je poručio da bi volio da se iz upotrebe izbaci opis „bivši“.

„Jer mislim da dodatno otežava potpuni oporavak, zato što podstiče diskriminatorski odnos jer i dalje nekog ko se izborio sa bolešću etiketira. Kažem bolešću jer zavisnost to i jeste. Ništa drugo. A ako je bolest, zašto nekog ko je bolovao od ovčijih boginja ne bi onda zvali „bivši ovčeboginjaš“? Isto je, zar ne“, dodao je on.

Bulajić smatra da bi uključivanje takozvanih bivših zavisnika u aktivnosti edukacije mlađe populacije, moglo biti jako dragocjeno. „S tim što smatram uslovnim da se precizira ko se uopšte može smatrati bivšim“.

On smatra da bi taj neko morao makar tri godine biti slobodan od svake vrste zavisnosti, i to da je obavezno prošao program rehabilitacije zbog kojeg jasno zna zbog čega više nije zavistan.

„A ne da je, na primjer, bio u zatvoru tri godine pa nije uzimao zato što nije mogao. Takođe bih uveo kao uslovno da je taj neko obučen kako da prenosi svoje iskustvo. U protivnom rizikujemo da eventualno zvuči afirmativno, pa da proizvede totalni kontra efekat“, naveo je on.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!