MCP: Zavod za zaštitu spomenika kulture nadležan za grobnice

5b59b090-9c70-4bbc-92b7-489a0a0a0a64-glavna-previewOrg-1000x555-1-1.jpg

Zavod za zaštitu spomenika kulture je nadležan za grobnice na Dvorskom groblju, koje se u ovakvom stanju nalaze punih sedam decenija, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko primorske, nakon što je Uprava za zaštitu kulturnih dobara podnijela prijavu Upravi za inspekcijske poslove protiv nepoznatih osoba, koje su oštetile grobove dinastije Petrović, koji se nalaze u Cetinjskom manastiru.

<<<Uništeni grobovi dinastije Petrović-Njegoš, podnijeta prijava<<<

“Uprava Cetinjskog manastira je u posljednje vrijeme zaključala kapiju kako bi spriječila da svako ne bi ulazio na groblje i dalje skrnavio grobnice. Isto tako, monasi su nekada razbacane ostatke grobnica, uspjeli makar da saberu na jedno mjesto kako ne bi bile rasute, i oni se staraju, koliko je to u njihovoj moći, da groblje bude uredno i čisto od otpadaka ubačenih tokom noći, i u periodu nevremena”, navode iz Mitropolije.

Kako ističu, ovo groblje je nažalost vremenom postalo mjesto za igranje karata, često ga najnesavjesniji koriste i kao toalet, a u zadnje vrijeme je utočište za narkomane, pa i za pse lutalice, što veoma dobro znaju Cetinjani koji duže pamte.

“Prilikom prenosa i sahrane zemnih ostataka kraljevske porodice Petrović Njegoš 1989. godine na Dvorskom groblju su izrađene nove grobnice za princeze Vjeru i Kseniju koje su u njih sahranjene. Tom prilikom ostali grobovi nijesu sanirani od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a ta je institucija jedina nadležna za tako nešto”, dodaju oni.

Iz Mitropolije tvrde da je Uprava Cetinjskog manastira 2008. godine pokušala da uredi groblje, ali je bila spriječena od Zavoda za zaštitu spomenika i njenih inspekcijskih organa.

“Zbog svega navedenog, čudi nas saopštenje Ministarstva kulture koje, navodno, ne zna u kakvom je stanju Dvorsko groblje
Mitropolija crnogorsko-primorska napominje da se na pomenutom groblju uredno služe parastosi u one dane predviđene za pomen pokojnika, i da se na svakodnevnim službama pominju svi preminuli iz svetorodne loze Petrović”, poručuju iz MPC.

Princ Nikola traži da se restauriraju i zaštite grobovi njegovih predaka

Crnogorski princ Nikola II 1 Petrović Njegoš, praunuk posljednjeg crnogorskog kralja Nikole, izjavio je za Pobjedu da je ogorčen zbog varvarskog djela uništenja grobova njegovih predaka.

“Čin koji nijedan stanovnik Cetinja koji voli svoj grad, niti bilo koji građanin Crne Gore koji voli svoju zemlju ne može da razumije. Molim najviše instance vlasti u zemlji, s jedne strane da me informišu o stepenu oštećenja, a sa druge strane o preduzetim mjerama za resturaciju i zaštitu oštećenih grobova. Takođe molim da se sve uradi kako bi se pronašli izvršioci ovog vandalskog čina protiv dinastije Petrović-Njegoš i kroz dinastiju protiv herojske istorije Crne Gore “, kazao je princ.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!