Međa Vuka Manitoga – crnogorski Kineski zid

Da li ste čuli za Među Vuka Manitoga ?

Međa Vuka Manitoga je megaltski kiklopski zid iz arhajskih vremena, izgrađen od tesanog kamena dugačak čak 500 kilometara.

Njegove osnove su dva metra, a na nekim mjestima dostiže čak 3 metra visine. Pruža se od zaleđine Dubrovnika, preko Trešnjeva u Cucima, pored Stubice iznad Nikšićkog polja, preko Brijestova i Prekornice, Ostroške Grede, Zagrača, Pipera, Moračkih planina, Bjelasice, beranske doline, pa prolazi korz andrijevački predio, do Prokledtija, pa preko Meduna u Kučima, zaleđine Podgorice sa Dukljom, pa sve tako do Skadra.

Međa Vuka Manitoga je mnogo starija od Kineskog zida, a procjene govore najmanje 4.000 godina, a o njenom postojanju svjedoče i zapisi Vuka Karadžića iz 1834. godine, kao i Njegošev odgovor na pitanje Vilema Dušana Lambla, češkog ljekara, patologa, kada je rekao ,,ne znam čemu bi ovaj Kineski zid mogao služiti u Crnoj Gori“.

Zid je imao odbrambeni značaj, sa preko stotinu izvora, zdenaca i vode u okapinama, koje postoje i dan danas, raspoređeni na od prilike svakih četiri kilometra.

Nažalost, dio Međe Vuka Manitoga je uništen, ali na svu sreću, i dalje postoje ostaci, a ozbiljnijim istraživanjem se može još mnogo toga pronaći.

Gradovi koji se nalaze uz Među su: Igalo sa Sutorinom, Herceg Novi, Risan, Kotor, Budva, Petrovac, Sutomore, Bar, Ulcinj, Tuzi, Cetinje, Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav i Gusinje.

Naprosto je nevjerovatno da se jedno takvo čudo nije turistički valorizovalo, a danas se za njega malo zna.

Milija Pajković

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

1 komentar

  1. Lijepo i korisno je čuti o ovakvim neobičnostima. Kako bi bilo lijepo da se i naša država zainteresuje za sebe.

Comments are closed.