„Miranović obmanjuje građane CG“

#VesnaMiranović #ZoricaKovačević #ValentinaMinić

Osim što generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu, Vesna Miranović vrijeđa crnogorske ljekare u TV emisijama, konkretno – radiologe i svojim neuspješnim pokušajima želite diskreditovati svoje kolege dovodeći njihov posvećen rad u kontekst korupcije, ona se bavi i obmanom građanki i građana Crne Gore, smatra poslanica Demokrata, Valentina Minić.

Minić: Vrijeđate crnogorske ljekare

Podsjetimo,

„Izjavom koju ste dali za Dnevnik RTCG1 17. 06. 2017. godine, demantujući moje navode koje imaju jasno uporište u zakonu, Vi, osim što širite dezinformacije, tumačite zakon na sebi svojstven način, a izjavu da nam u zdravstvenom sistemu ne fali specijalista i subspecijalsta, ne bih ni komentarisala. Što se zakona dalje tiče, sporni podzakonski akt nije objavljen ni u Službenom listu, ni na sajtu Vlade, ni na sajtu Ministarstva zdravlja, ni na sajtu KCCG, a program se uveliko primjenjuje, što dovoljno govori o zakonitosti i transparentnosti postupka koji se tiče zdravlja svih građanki i građana Crne Gore. Što se izjave direktorice KCCG tiče, znam da bi ona voljela da svi ćutimo dok Vlada sprovodi nezakonite eksperimente nad građanima kao u protekle tri decenije, ali Demokrate nemaju namjeru da ćute, te će o svim nezakonitim radnjama Vlade i njenih saradnika blagovremeno obavještavati javnost“, rekla je Minić.

Minić tvrdi da se Miranović bavi obmanom građanki i građana Crne Gore.

Impresivno je, ističe Minić, kako ‘kadrovsku mogućnost’ stavljaju u kontekst ‘kadrovske nemogućnosti’.

„Nemoguće je birati specijalistu, ukoliko ustanova na sekundarnom ili tercijarnom nivou nema ni jednog specijalistu iz oblasti koja je pacijentu potrebna, ili, pak, ima jednog, pa pacijent u tom slučaju nema mogućnost izbora. Ali ako zdravstvena ustanova ima dva, tri ili više specijalista iste oblasti, u tom se slučaju stvara mogućnost izbora, te pacijenti imaju pravo da biraju. Sada kada sam Vam objasnila razliku između mogućeg i nemogućeg, prelazimo na sledeću lekciju, ili, bolje reći, stav 4 iste, sporne tačke 6, koja kaže: ‘Pacijent ima pravo da tokom liječenja pisanim putem zatraži promjenu doktora medicine i doktora stomatologije'“, smatra Minić.

Minić pita da li je potrebno da objašnjava razliku između doktora medicine i specijaliste određene medicinske oblasti.

„U ovom slučaju se pisana žalba/prigovor odnosi na izabrane doktore na primarnom nivou dakle u domovima zdravlja, a prigovor po članu 32 istog zakona stav 1 propisuje: ‘Prigovor se podnosi usmeno ili u pisanom obliku’, te mi nije jasno na osnovu kojeg ste zakona Vi propisali da ‘pacijent mora pisati zahtjev i obrazložiti razloge’ da bi promijenio specijalistu? Da li Vi u Ministarstvu zdravlja imate ijednog pravnika ili ćete neznanjem dovesti ljekare u situaciju da plaćaju kazne ukoliko ne budu odgovarali na usmene zahtjeve pacijenata? Da li znate da će se od 250 do 2000e kazniti za prekršaj zdravstveni radnika, ako po članu 38. Tačka 10. ‘ne da drugo stručno mišljenje o zdravstvenom stanju pacijenta kada nije učestvovao u direktnom pružanju određenog oblika zdravstvene usluge na njegov usmeni ili pisani zahtjev'“, rekla je Minić.

Ona poziva sve korisnice i korisnike zdravstvenih usluga da u ostvarivanju svojih prava zaštite naše ljekare tako što će, kako kaže, svoje „opravdane razloge za prigovor“ uputiti na račun Ministarstva zdravlja, koje im je „suzilo pravo na slobodan izbor, a ne na ljude koji su decenije proveli nad knjigama da bi brinuli o zdravlju građana“.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!