Moraće na teren: Uprava za inspekcijske poslove kontrolisaće vjerske škole

#Društvo #SnežanaMijušković #ŠućkoBaković #UpravaZaInspekcijskePoslove #VjerskeŠkole

5FF14D87-9E50-43ED-A071-8B77C978BF44_cx0_cy32_cw67_w1080_h608.jpg

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, nakon što je dobio informaciju od premijera Duška Markovića da su za kontrolu rada vjerskih škola nadležni inspekcijski ograni, zatražio je od Uprave za inspekcijske poslove da se ispita zakonitost rada ovih ustanova u Rožajama.

Ranije je u više navrata reis Rifat Fejzić saopštavao da u tom gradu, kao i na sjeveru, bez problema djeluju određene ilegalne škole. Ombudsman je tada prvi javno reagovao i formirao predmet, ali se ubrzo suočio sa pravnim nejasnoćama zbog čega nije uspio da pronađe odgovor ko je nadležan za kontrolu ovih škola.

Baković

Iz Ministarstva prosvjete tada im je rečeno da ,,prosvjetna inspekcija nije nadležna da kontroliše rad tih škola, jer iste ne podliježu postupku licenciranja od strane države“.

Zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković rekla je za Pobjedu da su se nakon izjašnjenja Ministarstva obratili pismom Vladi u kojem su tražili odgovor na pitanje ko je nadležan za kontrolu vjerskih škola.

“Od premijera smo dobili odgovor u kojem je jasno naznačeno da su nadležne inspekcije, da inspekcijski organi treba da obave uvid u rad tih škola, a takođe i Ministarstvo unutrašnjih poslova”, rekla je ona.

MUP je u ovoj priči, kako je pojašnjeno, nadležan u smislu provjere da li određene osobe, ukoliko su stranci, a koje rade u vjerskim školama, imaju odobrenje da borave u Crnoj Gori.

Mijušković

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda zatražio je od Uprave za inspekcijske poslove da im u što kraćem roku dostavi odgovor o ishodu kontrole vjerskih škola.

“Bićemo istrajni u ovome. Očekujemo od njih izvještaj, da se provjeri jesu li škole registrovane”, kazala je Mijušković.

Ona je podsjetila da je vjerska škola Medresa u Tuzima poštovala procedure, odnosno državaje verifikovala postojanje ove ustanove.

“Ostaje da vidimo što se dešava. Za sada, sem što kažemo vjerske škole, ne znamo što to tačno podrazumijeva, jer u principu niko ih nije iskontrolisao. Provjeriće se da li su uopšte i od koga tražili i dobili saglasnost”, rekla je Mijušković.

Reis Fejzić je, podsjetila je ona, ranije upozorovao da u principu vjerske škole osnivaju neki ljudi koji nijesu iz Crne Gore, zbog čega, ističe ona, državne institucije treba da kažu da li škole rade u skladu sa našim zakonima ili ne.

Fejzić je ranije i u intervjuu za Pobjedu poručio da se mora utvrditi da li su i kako „regisvtrovani“ dječji vrtići i škole Časnoga Kurana, kao i razne druge paravjerske parainstitucije i paraorganizacije.

Spornih škola Kurana koje su finanasijski, kadrovski i organizaciono, potpomognute iz novopazarskog centra, prema našim saznanjima, sve je više.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!