Muk: Predlog Vlade za imenovanje Veljovića nezakonit

stevo_muk_cdm.jpg

Iz dokumentacije priložene uz predlog za imenovanje Veselina Veljovića za mjesto direktora Uprave policije proizilazi da zakonske procedure provjere sposobnosti nijesu sprovedene, pa Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa, od Vlade traži poništavanje konkursa.

Muk navodi da je Uprava za kadrove je 25. jula utvrdila listu kandidata koji ispunjavaju uslove javnog konkursa koji je raspisan 2. jula 2018. godine, dan nakon što je sa primjenom počeo novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

“Novi Zakon starješine organa uprave prepoznaje kao posebnu kategoriju državnih službenika, i propisuje postupak pisanog testiranja i sprovođenja intervjua sa kandidatima, kao i ocjenjivanje u skladu sa propisanim kriterijumima”, kazao je Muk.

Međutim, ističe on, tekst javnog konkursa za mjesto direktora Uprave policije objavljen je u skladu sa Zakonom koji je prestao da važi.

“Naime, u javnom konkursu, Uprava za kadrove se u jednom dijelu poziva na odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima (“Službeni list Crne Gore”, br. 39/11, 66/12, 34/14 i 16/16), iako je počeo sa primjenom novi zakon (“Službeni list Crne Gore”, br. 002/18 od 10.januara 2018)”, naveo je on.

Prema riječima Muka, i razgovor sa Veselinom Veljovićem, jedinim kandidatom za mjesto direktora Uprave policije, sproveden je u skladu sa procedurama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koji je prestao da važi.

“Stari zakon je propisivao samo obavezu da Uprava za kadrove dostavi listu kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa resornom ministru, koji na osnovu obavljenog razgovora sa svim kandidatima sa liste Vladi predlaže imenovanje.Dakle, Zakon za koji je propisano da počinje sa primjenom 1. jula ove godine nije primijenjen tokom sprovođenja ovog konkursa”, kazao je Muk.

Vlada je, dodaje on, imala rok da do 1. jula donese sva podzakonska akta za primjenu novog zakona, i smatra da kašnjenja u normativnoj aktivnosti ne smiju biti razlog za nezakonite procedure.

“Naprotiv, apelujemo na Vladu da poništi konkurs za direktora Uprave policije, prije nego dovede do nezakonitog ishoda, i da raspiše novi konkurs u skladu sa važećim zakonom”, zaključuje Muk.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!