(Ne)adekvatne kazne: Za zamjenu beba u zatvor do tri godine

zamjenna-beba.jpg

Vijest da je rutinskom medicinskom pretragom jedna porodica sa primorja slučajno otkrila da je prije 20 godina njihova beba zamijenjena u porodilištu kotorske Opšte bolnice izazvala je šok i nevjericu u Crnoj Gori. Jedna od zamijenjenih djevojaka pokrenula je sudski postupak pred Osnovnim sudom u Herceg Novom.

<<<Zamjena dvije bebe u Kotoru slučajno otkrivena nakon 20 godina?<<<

Osudu javnosti izazvala je i danas objavljena informacija da je ovaj slučaj predat sudu još 2015. godine, te da predmet još nije raspoređen na suđenje, ali će to biti urađeno u skorije vrijeme. Kompletno suđenje će biti tajno, a djevojka koja je pokrenula postupak od države će tražiti naknadu štete u iznosu od oko pola miliona eura.

<<<Djevojka traži pola miliona eura jer su je zamijenili u porodilištu<<<

Kazne za ovakva krivična djela definisane su Krivičnim zakonikom Crne Gore.

U Krivičnom zakoniku Crne Gore se navodi da će se onaj ko podmetanjem, zamjenom ili na drugi način promijeni porodično stanje djeteta, kazniti zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

A onome ko zamjenom ili na drugi način iz nehata promijeni porodično stanje djeteta, prijeti kazna zatvora do jedne godine.
Takođe, u Zakoniku se navodi da će onaj se ko maloljetno lice protivpravno zadrži ili oduzme od roditelja kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine.

Sudski postupak u ovom nesvakidašnjem slučaju u Crnoj Gori tek treba da počne. Na sudskim organima je da sude po slovu i zakonu ali se pravnim laicima može učiniti da je propisana visina kazne za ovakve slučajeve neadekvatna, ukoliko se razmisli o tome kakav šok su zamijenjene djevojke kao i njihove porodice preživjele.

Podsjećamo, nedavno je u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici porodilja otpuštena sa tuđom bebom, ali je na sreću greška bro otkrivena i ispravljena.

A.O.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!