Neprimjereni pritisci na sudije

#VesnaMedenica

Sudstvo mora biti lišeno svih pritisaka, uz garantovanu i nesmetanu samostalnost i nezavisnost i punu zaštitu nosilaca sudijske funkcije, poručila je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

Foto: rtcg.me

“Na javnoj sceni je građanska nedisciplina, dupli aršini i neprimjereni napadi koji pokušavaju urušiti samostalnost i nezavisnost i ugroziti ličnu i porodičnu sigurnost sudija, čime se želi izazvati nestabilnost i dovesti u pitanje pravni poredak države, kroz ometanje vladavine prava”, navela je Medenica.

Ona je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavila izvještaj radu o sudova, kazala da određene političke grupacije preduzimaju sve mjere kojima žele dovesti do erozije prava, a time i likvidacije samostalnosti i nezavisnosti sudskog odlučivanja.

“Poručujem svima da sudije stoje na braniku prava i pravde, i tako će biti dok god nose sudijsku togu. Njihova je misija da građanima Crne Gore omoguće nesmetan pristup sudu, zakonitu i pravičnu sudsku odluku lišenu svih političkih pritisaka, i na tome će istrajati”, naglasila je Medenica.

Na pitanje zašto do sada niko nije procesuiran zbog niza prijetnji sudijama i glavnom specijalnom tužiocu, Medenica je kazala da je pozvala sve nadležne organe da iskoriste svoj legalitet i ono što im zakon i Ustav nalaže u okviru ostvarivanja svoje funkcije, i da preduzmu sve radnje.

Prema njenim riječima, posledice oportunog ponašanje na javnoj sceni snose “oni koji postaju žrtva, a da uopšte ne znaju zbog čega”.

Medenica je kazala da do sada nijesu imali apsolutno nikakvih pritisaka.

“Ovo sada što je, to je toliko agresivno i toliko prizemno, da smo mi zapanjeni. Nema nigdje, ni u jednom demokratskom društvu da se na ovakav način ide prema sudskoj grani vlasti, i onemogućava njeno nesmetano i nepristrasno odlučivanje”, navela je ona.

Govoreći o radu Vrhovnog suda i opštem učinku crnogorskih sudova, Medenica je kazala da je prošla godina bila izuzetno radna, ali i veoma specifična.

Kako je navela, kod vih sudova u Crnoj Gori, osim onih za prekršaje, u radu bilo 130.776 predmeta, od čega je završeno 90.537, a nezavršenih je ostalo 32313, ili 24,7 odsto.

“I ove godine su sudije osnovnih sudova, u kojima se bije bitka za kvalitet pravde, bile najviše opterećene. U pojedinim, kao što su u Podgorici i Kotoru, sudije su imale gotovo 900 predmeta u radu, a na državnom nivou sve sudije su bile opterećene sa po 531 predmetom”, navela je Medenica.

Ona je kazala da kvalitet rada ne trpi usljed takvog kvantiteta što je, kako je navela, ohrabrujuće i afirmativno za crnogorsko sudstvo.

Medenica je kazala da su sudovi, prošle godine, donijeli ukupno oko 90.537 odluka, od kojih je svega 2748 ukinuto.

Ona je rekla da se treba osvrnuti i na pojedine sudove koji, kako je kazala, urušavaju velike napore cjelokupnog sudstva da kvalitet pravde bude dobar.

“Jer sa preko 33 odsto Bar, 38 odsto Herceg Novi i 31 odsto Kotor i 34 odsto Ulcinj, znatno utiče na konačan utisak i zaključak o kvalitetu sudskih presuđenja, i hitno se moraju preduzeti mjere prema sudijama koji očigledno iskazuju nekvalitetno primjenjivanje i materijalnog i procesnog prava”, navela je Medenica.

Kako je kazala, njihov radni učinak će se evidentirati kroz ocjenjivanje, što će imati posljedice na dalje njihovo sudijsko anfgažovanje.

Ona je rekla da su sudovi svojim ažurnim radom obezbijedili potovanje prava građana na suđenje u razumnom roku, a samo 0,68 odluka je donijeto van zakonskog roka.

Vrhovni sud je, kako je kazala, ostvario ažurnost, efikasnost i blagovremenost u svom radu, uprkos većem prilivu predmeta nego u 2015. godini.

“Vrhovni sud je ukupno u radu imao 4.407 predmeta, od kojih je do 31. decembra riješio 4.175, ili 94,78 odsto”, precizirala je Medenica.

Ona je najavila da je, u dogovoru sa Vladom i Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti, na putu rješavanje gorućeg problema crnogorskih sudova – nedostajućeg radnog prostora.

“Zgrada koja je bila namijenjena CANU biće ustupljena crnogorskim sudovima”, kazala je Medenica.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!