Neprimjereni pritisci na sudije

#VesnaMedenica

Sudstvo mora biti lišeno svih pritisaka, uz garantovanu i nesmetanu samostalnost i nezavisnost i punu zaštitu nosilaca sudijske funkcije, poručila je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

Foto: rtcg.me

“Na javnoj sceni je građanska nedisciplina, dupli aršini i neprimjereni napadi koji pokušavaju urušiti samostalnost i nezavisnost i ugroziti ličnu i porodičnu sigurnost sudija, čime se želi izazvati nestabilnost i dovesti u pitanje pravni poredak države, kroz ometanje vladavine prava”, navela je Medenica.

Ona je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavila izvještaj radu o sudova, kazala da određene političke grupacije preduzimaju sve mjere kojima žele dovesti do erozije prava, a time i likvidacije samostalnosti i nezavisnosti sudskog odlučivanja.

“Poručujem svima da sudije stoje na braniku prava i pravde, i tako će biti dok god nose sudijsku togu. Njihova je misija da građanima Crne Gore omoguće nesmetan pristup sudu, zakonitu i pravičnu sudsku odluku lišenu svih političkih pritisaka, i na tome će istrajati”, naglasila je Medenica.

Na pitanje zašto do sada niko nije procesuiran zbog niza prijetnji sudijama i glavnom specijalnom tužiocu, Medenica je kazala da je pozvala sve nadležne organe da iskoriste svoj legalitet i ono što im zakon i Ustav nalaže u okviru ostvarivanja svoje funkcije, i da preduzmu sve radnje.

Pročitajte još:   Novi protest majki u četvrtak

Prema njenim riječima, posledice oportunog ponašanje na javnoj sceni snose “oni koji postaju žrtva, a da uopšte ne znaju zbog čega”.

Medenica je kazala da do sada nijesu imali apsolutno nikakvih pritisaka.

“Ovo sada što je, to je toliko agresivno i toliko prizemno, da smo mi zapanjeni. Nema nigdje, ni u jednom demokratskom društvu da se na ovakav način ide prema sudskoj grani vlasti, i onemogućava njeno nesmetano i nepristrasno odlučivanje”, navela je ona.

Govoreći o radu Vrhovnog suda i opštem učinku crnogorskih sudova, Medenica je kazala da je prošla godina bila izuzetno radna, ali i veoma specifična.

Kako je navela, kod vih sudova u Crnoj Gori, osim onih za prekršaje, u radu bilo 130.776 predmeta, od čega je završeno 90.537, a nezavršenih je ostalo 32313, ili 24,7 odsto.

“I ove godine su sudije osnovnih sudova, u kojima se bije bitka za kvalitet pravde, bile najviše opterećene. U pojedinim, kao što su u Podgorici i Kotoru, sudije su imale gotovo 900 predmeta u radu, a na državnom nivou sve sudije su bile opterećene sa po 531 predmetom”, navela je Medenica.

Pročitajte još:   Iz čitave Zete samo deset zahtjeva za legalizaciju

Ona je kazala da kvalitet rada ne trpi usljed takvog kvantiteta što je, kako je navela, ohrabrujuće i afirmativno za crnogorsko sudstvo.

Medenica je kazala da su sudovi, prošle godine, donijeli ukupno oko 90.537 odluka, od kojih je svega 2748 ukinuto.

Ona je rekla da se treba osvrnuti i na pojedine sudove koji, kako je kazala, urušavaju velike napore cjelokupnog sudstva da kvalitet pravde bude dobar.

“Jer sa preko 33 odsto Bar, 38 odsto Herceg Novi i 31 odsto Kotor i 34 odsto Ulcinj, znatno utiče na konačan utisak i zaključak o kvalitetu sudskih presuđenja, i hitno se moraju preduzeti mjere prema sudijama koji očigledno iskazuju nekvalitetno primjenjivanje i materijalnog i procesnog prava”, navela je Medenica.

Kako je kazala, njihov radni učinak će se evidentirati kroz ocjenjivanje, što će imati posljedice na dalje njihovo sudijsko anfgažovanje.

Pročitajte još:   Razvoj grada fokusirati na pješačenje, vožnju biciklom i javni prevoz

Ona je rekla da su sudovi svojim ažurnim radom obezbijedili potovanje prava građana na suđenje u razumnom roku, a samo 0,68 odluka je donijeto van zakonskog roka.

Vrhovni sud je, kako je kazala, ostvario ažurnost, efikasnost i blagovremenost u svom radu, uprkos većem prilivu predmeta nego u 2015. godini.

“Vrhovni sud je ukupno u radu imao 4.407 predmeta, od kojih je do 31. decembra riješio 4.175, ili 94,78 odsto”, precizirala je Medenica.

Ona je najavila da je, u dogovoru sa Vladom i Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti, na putu rješavanje gorućeg problema crnogorskih sudova – nedostajućeg radnog prostora.

“Zgrada koja je bila namijenjena CANU biće ustupljena crnogorskim sudovima”, kazala je Medenica.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!