Niko nije kriv za tragediju na Luštici

By Predrag Zečević

lustica


V
azduhoplovni vještak Predrag Boljević završio je vještačenje dokumentacije i zaključio da na osnovu nje nema krivaca za tragediju trojice avijatičara Vojske Crne Gore. Potpukovnik Šahbaz Belhadin (44), pilot i nastavnik letjenja, major Ivan Obradović (36), pilot i nastavnik letjenja i stariji vodnik prve klase Vidoje Tomić (36), tehničar-letač poginuli su u udesu vojnog helikoptera „H-42 gazela“, 2. septembra 2011. godine, 500 metara južno od uvale Dobreč, na poluostrvu Luštica, tokom redovnog trenažnog leta.

Više tužilaštvo u Podgorici, kako saznaje „Blic Crna Gora“ privelo je kraju istragu o kobnom udesu helikoptera, ali sudeći prema informacijama do kojih smo došli, za tragediju trojice pilota niko neće odgovarati. Da bi predmet bio kompletiran tužilac Željko Tomković čeka nalaz vazduhoplovnog vještaka Predraga Boljevića koji je juče „Blicu Crna Gora“ kazao da je završio vještačenje i da je na osnovu dokumentacije koju je dobio zaključio da odgovornih nema.

– Dobio sam sedam fascikli dokumentacije sa nalogom tužilaštva da odgovorim na pitanja da li je, na osnovu te dokumentacije, bilo grešaka pilota, tehničara koji su radili na održavanju ili odgovornih osoba. Papiri su čisti i na osnovu njih apsolutno nema grešaka u postupanju bilo koga u lancu, sa aspekta važeće regulative. Naravno da je nemoguće da je sve bilo u redu a letjelica je pala i trojica pilota su stradala. Ali, na osnovu pitanja na koja je trebalo da se izjasnim ja odgovor je da u dokumentaciji grešaka nema – kazao je Boljević i dodao da će svoj nalaz tužilaštvu dostaviti u ponedjeljak.

On, ipak upozorava, da postoji druga adresa koja je morala da pronađe uzroke udesa i na osnovu toga da preporuke kako se slična tragedija ne bi ponovila.

– To je isključiva nadležnost Komisije za istraživanje udesa. Ja nijesam dobio njihovu dokumentaciju, ali na osnovu onoga što znam moralo je biti naloženo da se mnoge stvari promijene u sistemu održavanja letjelica – kazao je Boljević.

Komisija za ispitivanje udesa helikoptera istragu je radila duže od godinu i izvještaj predala u novembru 2012.

– Uzrok udesa je gubitak kontrole nad vazduhoplovom, što je najvjerovatnije posljedica otkaza u sistemu komandi leta helikoptera. Zbog velikog broja i obima lomova i oštećenja na dijelovima helikoptera, nije bilo moguće utvrditi koja je konkretna komponenta zakazala – zaključuje se u izvještaju.

Nezavisnu ekspertizu tada je radio ekspertski tim francuske kompanije „Eurocopter“.

Komisija je utvrdila da su problemi počeli oko četiri sekunde pred udes. Tada je helikopter krenuo u blago penjanje i tada su komande otkazale. Materijalni dokazi govore da je posada pokušala da spriječi nekontrolisano kretanje helikoptera, da su pokušali da ga „vade“ iz lijevog nagiba, ali oprema nije odgovorila na komande. Na osnovu ovih dokaza i izjava posade druge letjelice koja ih je pratila, utvrđeno je da je helikopter u tim trenucima bio praktično neupravljiv i nije „odgovarao“ na zadate komande posade.

„Blic Crna Gora“ saznaje da je na „gazeli“ bilo i „komponenti nepoznatog porijekla“. Nijesmo uspjeli saznati o kojim dijelovima letjelice se radi, a prema informacijama Komisije koja je vodila istragu, nije bilo moguće utvrditi šta je konkretno zakazalo na helikopteru. Ugrađivanje „odgovarajućih“ komponenti u letjelice navodno je praksa u vojnoj avijaciji. Neki stručnjaci smatraju da bi regulativu za održavaje vojnih letjelica trebalo pooštriti i primaći ga nivou civilnog vazduhoplovstva.

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!