Njegoš je nekome problem, ali crnogorski nikome ne smeta: SVE manjine ZA proglašenje Dana crnogorskog!

Za razliku od prošle godine, kad Vlada u Skupštini nije mogla da obezbijedi većinu za proglašenje 13. novembra, dana rođenja Petra II Petrovića Njegoša, Danom crnogorske kulture, jer su Bošnjaci bili protiv, situacija je potpuno dugačija danas kad je posrijedi ideja da naša država dobije Dan crnogorskog jezika, piše Standard.

Njegoš je nekome problem, ali crnogorski nikome ne smeta: SVE  manjine ZA proglašenje Dana crnogorskog!

Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa i koalicija „Albanci odlučno“, portalu Standard su kazali da bi podigli ruke UVIS kad bi u Skupštinu došao prijedlog da se 8. decembar proglasi Danom crnogorskog jezika.

Našoj zemlji je važan 8. decembar jer je tog dana Crna Gora, poslije devetogodišnje „bitke“, dobila međunarodni kod za crnogorski jezik od Ujedinjenog savjetodavnog komiteta u Vašingtonu.

Da li bi za to da 8. decembar postane praznik glasao DA, portal Standard je pitao poslanika Bošnjačke stranke, Nedžada Dreševića.

nedad dreevi glasao u tuzima crna gora ide dobro prema nato u i eu 749f25e 1000x600

„Mi bismo vjerovatno bismo glasali ZA. Nemamo problem s tim. Ako mi imamo naš jezik, što ne bi i Crnogorci“, kazao je Drešević.

Isto misli i poslanik koalicije „Albanci odlučno“, Genci Nimanbegu.

genci

To bi nam, otprilike, bio prihvatljiv prijedlog“, rekao je Nimanbegu za Standard.

Ruku bi podigao i poslanik Hrvatske građanske inicijative, Adrijan Vuksanović.

Capture

Kao što znate, naša politička struktura koja zastupa interese hrvatskog naroda u Crnoj Gori, crnogorski jezik smatra realnošću. Shodno tome, ne bismo imali ništa protiv da se prijedlog gospodina Čirgića konkretizira“, poručio je Vuksanović.

S obzirom na to da ideja o Danu crnogorskog jezika ima prođu u Skupštini Crne Gore, treba preduzeti nešto da se prijedlog konkretizuje.

Podsjećamo, Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja devet godina je vodila „bitku“ sa Tehničkim komitetom ISO 639-2, sa sjedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, za međunarodnu kodifikaciju crnogorskog jezika. Prvi pisani zahtjev za dodjelu međunarodnog koda biblioteka je uputila Tehničkom komitetu ISO 639 u julu 2008. godine, a kompletnu dokumentaciju proslijedila u Vašington u septembru 2015. godine. Zahtjev je, nakon brojnih procedura, odobren tek u petak 8. decembra 2017. godine.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!