NP Durmitor generiše razvoj sjevera Crne Gore

#Društvo #Durmitor

13987630661313_durmitor6.jpg

Nacionalni parkovi Crne Gore ostvarili su uspješnu turističku sezonu, posebno oni na sjeveru Crne Gore, među kojima posebno mjesto pripada Durmitoru, saopštio je direktor te kompanije Elvir Klica.

„Nesporno je da je Nacionalni park Durmitor područje od izuzetnog značaja, jer generiše razvoj cijelog sjevera i predstavlja potencijal prepoznat ne samo na nacionalnom, već i međunarodnom nivou“, rekao je Klica na sjednici Socio-ekonomskog savjeta Nacionalnog parka Durmitor.

Iz NPCG su saopštili da je jedna od ključnih tema koje su razmatrane na sjednici održanoj na Žabljaku, bila analiza rezultata tekuće turističke sezone sa predlogom mjera za pripremu i unaprijeđenje naredne zimske i ljetnje u NP Durmitor.

Klica je saopštio da je značajno održavanje socio-ekonomskih sjednica u cilju saradnje i razmatranja ključnih problema i izazova sa kojima se susreću lokalne uprave i zajednice.

Kada je riječ o značajnijim infrastrukturnim objektima, Klica je naveo da se otvaranje restorana Crno jezero očekuje do kraja godine, da je izabran izvođač radova enterijera i da su otklonjene administrativne barijere da se poslovi opremanja privedu kraju.

Pročitajte još:   Igra teče dalje: Gimnazija “Slobodan Škerović” slavi 111 godina rada

„Takođe u cilju promocije, planiramo da na najvećem sajmu turizma u Berlinu, naredne godine, predstavimo maketu tradicionalnog drvenog splava. Očekujemo da kroz promociju Durmitora ujedno pospješimo promociju ne samo ovog parka, već i ostalih parkova“, dodao je Klica.

Predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević, ocijenio je da ta lokalna samouprava, zajedno sa NP Durmitor i drugim subjektima, inicira razvojne projekte.

„Podaci pokazuju da se Žabljak pozicionirao kao vodeći ljetnji i zimski turistički centar na sjeveru Crne Gore i da će iz godine u godinu to ići samo jednom uzlaznom putanjom“, smatra Vukićević.

On je rekao da je 51 odsto teritorije Opštine Žabljak pod NP Durmitor, što ima izuzetan značaj i da će saradnja biti intenzivnija kroz projekte međunarodnog karaktera.

Direktor NP Durmitor, Tomo Pajović, saopštio je da će sugestije, mišljenja i predlozi članova Socio-ekonomskog savjeta biti od velike koristi i naći mjesto u planovima upravljanja koji se donose za naredne godine.

Pročitajte još:   Ova naselja u Beranama biće danas bez struje

„Kada je riječ o turističkoj sezoni, NP Durmitor je ostvario rezulat iznad svih rezultata u posljednjih 25 godina. Imali smo 43 odsto veću posjetu u odnosu na prošlu godinu, čemu je prethodila dobra priprema ljetnje turističke sezone“, kazao je Pajović.

Naredni period, kako je naveo, biće usmjeren u pravcu pripreme zimske turističke sezone.

“Imajući u vidu da je veći dio NP Durmitor nepristupačan za posjetioce u zimskom periodu, na lokalitetima gdje je dozvoljen dolazak turista unaprijedićemo stanje u odnosu na prethodne godine, prvenstveno obilazak Crnog jezera i hodanje na krpljama i druge sadržaje”, zaključio je Pajović.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!