Objavljen poziv za podršku investicijama u voćarstvu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za podršku investijama u voćarstvu, kroz Agrobudžet za 2018. Poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne investicije. Zahtjeve treba dostaviti do 15. novembra.

.

„Podrška se daje za podizanje novih i osavremenjavanje postojećih zasada. Investiranje u savremene zasade voća i redovna primjena agrotehnike u njima ima za cilj redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, što dugoročno utiče na povećanje obima i kvaliteta proizvoda, obima prerade, obogaćivanje asortimana proizvoda i dostizanje višeg nivoa konkurentnosti“, saopšteno je iz ministarstva.

Poljoprivredni proizvođači, kako se navodi u pozivu, mogu dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije, a za nabavku sadnog materijala najviše do 50 odsto iznosa definisanog referentnim cijenama. Maksimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 10 hiljada eura, dok je minimalna 500 eura. Jednom poljoprivrednom gazdinstvu može pripasti najviše 5 hiljada eura u toku godine.

„Prihvatljive investicije odnose se na nabavku sertifikovanog sadnog materijala, potpornih stubova za špalirni uzgoj (stubovi i žica), sistema za navodnjavanje ‘kap po kap’, mreža za zaštitu od ptica, protivgradnih mreže sa pratećom konstrukcijom, agrofolije i folija za zaštitu od kiše sa pratećom konstrukcijom u cilju sprječavanja pucanja plodova.

Uslovi za podršku, kao što su minimalna površina zasada, gustina biljnog sklopa, prijem sadnica, minimalna vrijednost investicije za podršku i slično, definisani su specifičnim kriterijumima prihvatljivosti.

„U javnom pozivu definisani su uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja. Nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju zahtjev za odobravanje podrške sa svom propisanom dokumentacijom. Javni poziv i obrazac zahtjeva za prijavljivanje, može se preuzeti sa internet stranice Ministarstva“, navodi se u saopštenju.

Poljoprivredna gazdistva koja se bave voćarstvom, kao i u ostalim sektorima poljoprivrede, imaju na raspolaganju i druge mjere podrške iz Agrobudžeta, a time i više mogućnosti za unapređenje proizvodnje.

„Osim direktne podrške po hektaru zasada za konvencionalnu, ali i organsku proizvodnju, voćari kroz posebne mjere podrške i javne pozive mogu da dobiju podršku za nabavku mehanizacije, podršku za navodnjavanje, uvođenje sistema kvaliteta, preradu voća, kao i mogućnost da apliciraju za podršku za veće investicije kroz IPARD program za koji će uskoro biti raspisan prvi javni poziv“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!