„Obnova Mamule biće po svjetskim standardima“

Obnova tvrđave Mamula i ostrva Lastavica biće izvedena u skladu sa svjetskim standardima konzervacije i restauracije kako bi se obezbijedilo maksimalno očuvanje njene autentične arhitekture i integriteta, saopštio je investitor OHM Mamula.

(foto: rtcg.me)

Kako su istakli, angažovali su kao konsultanta renomirani Studio za konzervaciju, projektovanje i konsalting „Projektor“ iz Tivta, na čelu sa arhitektom konzervatorom Katarinom Nikolić.

„Taj studio je autor Projekta zatečenog stanja (2015.), kao i Programa konzervatorsko-restauratorskih radova ((2017.) kojim su definisane sve planirane intervencije na ostrvu i utvrđenju. Izradi ovih projekata prethodilo je opsežno istraživanje kako samog utvrđenog kompleksa, tako i dostupne istorijske i arhivske građe u istorijskim arhivama u Crnoj Gori i Hrvatskoj, sa posebnom pažnjom posvećenoj građi Ratnog arhiva u Beču“, kazali su iz OHM-a.

Iz te kompanije su poručili da je , u okviru istraživačkih i pripremnih radova, na ostrvu izvedena tačkasta površinska iskopavanja na zemljanom platou tvrđave kako bi se utvrdio sastav tla i materijala ispod površinskog sloja.

„Ovi zahvati su neophodni i radi identifikacije originalne mreže podzemnih kanala za prikupljanje kišnice kojom su punjene dvije postojeće bistjerne. Namjera kompanije je da obnovi ovaj sistem podzemnih kanala kao veoma vrijedan element izvornog utvrđenja, i nastavi da ga koristi na isti način. Obje bistijerne su očišćene i planirana je njihova reaktivacija, odnosno osposobljavanje za ponovni prihvat i skladištenje vode“, saopšteno je iz OHM-a.

Istakli su da im je namjera da se kroz revitalizaciju postojećih infrastrukturnih sistema i korišćenje prirodnih materijala stvara minimalno zagađenje ostrva, mora i morskog dna.

„Projekat buduće infrastrukture koristiće sve prirodne pogodnosti lokacije, ali će se s posebnom pažnjom čuvati priroda, tvrđava i pejzaž. U uređenju terena fokus je na isticanju prirodnih elemenata ostrva i autohtone vegetacije“, saopštili su iz OHM-a, uz napomenu da su uradili je i taksaciju biljnog fonda sa procjenom stanja vrijednih vrsta na ostrvu Lastavica kako bi sve biljne vrste na lokaciji bile evidentirane, analizirane i adekvatno zaštićene.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!