Od maligniteta oboljelo 26 djece

U Crnoj Gori je, prema posljednjim podacima, od malignih bolesti oboljelo 26 djece, od čega je duplo više dječaka, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Institut za javno zdravlje u Podgorici (Foto: rtcg.me)

Danas se obilježava Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, s ciljem da se stanovništvu skrene pažnja da djeca i adolescenti sve češće obolijevaju od tih bolesti i da im je eophodna podrška.

Iz IJZ su saopštili da su najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata u Crnoj Gori bile leukemije, maligni tumori mozga, kosti i limfomi.

Kako su dodali, vodeći uzroci umiranja kod djece, prema podacima iz 2014. godine, bili su rak mozga i želuca.

Iz IJZ su ukazali da je prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, prijavljeno da svjetska incidencija raka u djetinjstvu raste.

„U svijetu od nekog oblika maligniteta godišnje oboli više od 160 hiljada djece do 14 godina, odnosno oko 80 hiljada djece od 15 do 19 godina“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da više od 90 hiljada djece umre od nekog oblika raka.

Iz IJZ su naveli da je, uprkos dobrim rezultatima liječenja malignih bolesti i mjerama ranog otkrivanja, malignitet drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod djece do 14 godina, ali da stopa preživljavanja dostiže u proseku 84 odsto u državama sa visokim standardom.

„Mnogi ostaju neotkriveni i neprijavljeni zbog nedostatka registara raka u detinjstvu u velikom broju zemalja“, kazali su iz te ustanove.

Oni su upozorili na osnovne simptome na koje roditelji i izabrani doktori trebaju obratiti pažnju.

„To su bljedilo, pojava modrica, krvarenje, čvorići neobjašnjive etiologije, naročito bezbolni, bez groznice i drugih znakova infekcije, neobjašnjivi gubitak težine, nepovezan sa drugim oboljenjima ili stanjima, uporna i ponavljana groznica, uporni kašalj, kratkoća daha, noćno znojenje“, objasnili su iz IJZ.

Kako su dodali, to su i promjene na oku, gubitak vida, bijela zenica, oteklina na stomaku, glavobolja, posebno ako je neuobičajena, teška i uporna, bol u kostima, otok bez traume i znakova infekcije, hronični umor, promjene u ponašanju , odnosno povučenost, vrtoglavica, gubitak ravnoteže i koordinacije.

Iz IJZ su ukazali da je, ukoliko roditelji uoče neki od simptoma, potrebno da se odmah jave izabranom doktoru za djecu, kako bi ih uputio na adekvatna mjesta daljeg postupka zdravstvene zaštite.

Oni su naveli da će Međunarodni dan karcinoma kod djece biti obilježen i ove godine u Crnoj Gori, različitim manifestacijama.

„Podijelićemo zdravstveno-vaspitni materijal koji je urađen sa ciljem skretanja pažnje populaciji da vode brigu o potomstvu, jer samo zdrava djeca, mogu da vode u sigurnu budućnost“, kazali su iz IJZ.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!