Od malih boginja oboljele 173 osobe

DSC6999-1000x555.jpg

U Crnoj Gori su od početka godine od malih boginja oboljele 173 osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da se na bolničkom liječenju zbog infekcije virusom morbila, zaključno sa četvrtkom, nalazi osam pacijenata.

“Od početka godine ukupno je registrovano 173 oboljelih, od čega je kod 154 infekcija laboratorijski dokazana‚ kod 16 pacijenata je dijagnoza postavljena na osnovu kliničke slike, a kod tri oboljela postoji jasna epidemiološka povezanost sa izvorom obolijevanja”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Instituta.

Iz Instituta su kazali da su najpogođenije grupe odrasli stariji od 26 godina i djeca starija od jedne, a zmlađa od pet godina, a zatim djeca osnovnog i srednje školskog uzrasta kao i mlađi odrasli.

“Preostali oboljeli su mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su dodali da je među oboljelima, nevakcinisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji ukupno 91 odsto.

Masovnije obolijevanje, kako su naveli, nije registrovano u vrtićima i školama što se može pripisati nivoima kolektivnog imuniteta postignutih u prethodnim godinama.

“Međutim, dosadašnje oboljevanje je ukazalo da uprkos svim mjerama koje se sprovode i dalje imamo nove slučajeve oboljevanja prvenstveno zbog činjenice da se mnoge osobe ne pridržavaju preventivnih mjera i preporuka Instituta– samim tim za očekivati je dalje povaćanje broja oboljelih”, upozorili su iz IJZ.

Oni su naglasili da je posebno važno da sve osobe sa simptomima morbilozne infekcije izbjegavaju društvene kontakate, odlazak na posao, u školu i vrtić, kao i da pravilno traže ljekarsku pomoć kako ne bi dovodili u opasnost druge osobe.

“Svako masovnije oboljevanje će jedino biti spriječeno isključivo adekvatnom zaštitom najosjetljivijih, a posebno djece sprovođenjem njihove pravovremene vakcinacije”, zaključili su iz Instituta.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!