Od ponedjeljka stručno osposobljavanje

#MinistarstvoProsvjete #StručnoOsposobljavanje

Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem, koje se realizuje petu godinu zaredom, počinje u ponedjeljak, 16. januara i trajaće devet mjeseci, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Korisnicima Programa devet mjeseci provedenih kod poslodavca računa se kao 12 mjeseci radnog iskustva: Ilustracija (Pixabay)

„Nakon elektronskim putem sprovedenog postupka povezivanja korisnika i poslodavaca, u dva kruga, 3.274 visokoškolca je dobilo priliku da se u devetomjesečnom periodu stručno osposobljava i time stekne uslove za polaganje stručnog, odnosno državnog ispita“, navodi se u saopštenju.

Ističu da su poslodavci iskazali veliko interesovanje za program, što je rezultiralo oglašavanjem 9.173 slobodnih mjesta za osposobljavanje.

„Dok se 3.439 visokoškolaca, koji nemaju radnog iskustva i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, prijavilo za učešće u Programu. Devetomjesečno stručno osposobljavanje, tokom koga korisnici imaju naknadu u neto iznosu 50% prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, svojevrsna je podrška obrazovanju mladih i podsticaj da kroz dokazivanje u radnom okruženju lakše dođu do zaposlenja. Na ovaj način se istovremeno poslodavci motivišu na otvaranje novih radnih mjesta“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da se korisnicima Programa devet mjeseci provedenih kod poslodavca računa kao 12 mjeseci radnog iskustva i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog, odnosno državnog ispita.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!