Od zaraznih bolesti oboljelo 789 osoba

multimedia_foto_2015_12_02_ijz.jpg

Institutu za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore u januaru je prijavljeno 789 osoba oboljelih od neke od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

Iz IJZ su saopštili da je, ako se u obzir uzmu i akutne respiratorne infekcije (17 064) i diferencirani i nediferencirani oblici gripa (503), ukupno prijavljeno 18.356 oboljelih osoba.

„Stopa incidencije zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec iznosi 127,3/100 hiljada stanovnika“, kaže se u saopštenju.

To je, kako se precizira, za četiri odsto veća vrijednost od stope incidencije iz prethodnog mjeseca, a za oko 23 odsto veća u odnosu na januar prošle godine.

Iz IJZ su kazali da su zdravstvene ustanove iz 19 opština prijavile obolijevanja od zaraznih bolesti koja podliježu obaveznom prijavljivanju.

Kako su naveli, najveći broj oboljelih je registrovan od akutnih respiratornih infekcija (17 064), nediferenciranog i diferenciranog oblika gripa (503), varičele (590), skabijesa (38), šarlaha (11), infektivne mononukleoze (20) i akutnog enterokolitisa (13).

„Ne uzimajući u obzir akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, navedenih pet oboljenja čine 85,2 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u ovom mjesecu“, dodaje se u saopštenju.

Iz IJZ su saopštili da su u januaru su u odnosu na put prenosa dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 87,5 odsto, zatim crijevne zarazne bolesti 5,3 odsto i parazitarne bolesti sa 5,7 odsto.

Že.B.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!