Okončana kampanja „Mjesec zaštite od požara“

#Požar #Požari

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su, u okviru kampanje „Mjesec zaštite od požara“, u svim opštinama građanima ukazivali na važnost preventivnog djelovanja na smanjenju rizika od svih vrsta požara, kao i na značaj zaštite šuma.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a realizovao je kampanju od 4. maja do 6. juna, čiji je cilj, kako navode iz tog Vladinog resora, podizanje svijesti građana o smanjenju rizika od požara sa akcentom na preventivno djelovanje i zaštitu šuma od požara.

„Tokom kampanje predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a i službi zaštite i spašavanja građanima ukazivali su na važnost preventivnog djelovanja na smanjenju rizika od svih vrsta požara, kao i na značaj zaštite šuma od požara. Dijeleći letke sa bezbjednosnim uputstvima i informacijama oni su građanima približili kako se treba ponašati prije, za vrijeme i nakon požara. Letak je dijeljen i turistima na graničnim prelazima, u hotelskim objektima i nacionalnim parkovima, a takođe distribuiran građanima i putem dnevne štampe. Pored crnogorskog, urađen je i letak na engleskom i albanskom jeziku“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako su kazali građani su bili zainteresovani za usvajanje znanja o smanjenju rizika od požara, kao i o preventivnim mjerama koje sami mogu da preduzmu kako ne bi došlo do požara, a ukoliko do njega dođe – kako da se zaštite i reaguju.

„U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja u okviru kampanje izrađen je i poster ‘Zaštitimo šume od požara’ koji će narednih dana biti postavljen u nacionalnim parkovima i na drugim mjestima sa povećanim rizikom od nastanka šumskog požara“, kazali su iz MUP-a.

„Urađena je i video animacija čije je distribuiranje putem društvenih mreža već počelo, a kojom se pozivaju građani da u slučaju požara pozovu nadležne službe na broj 1122, navodi se u saopštenju.

Kampanja je realizovana u okviru projekta „SVAROG 2017“ koji Direktorat za vanredne situacije MUP-a sprovodi u saradnji sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, francuskom školom za civilnu zaštitu – ENTENTE i Regionalnim centrom za praćenje požara Republike Makedonije.

Glavni cilj projekta je jačanje regionalne i prekogranične saradnje u oblasti zaštite od požara, upoznavanje sa procedurama i funkcionisanjem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, testiranje i uvježbavanje standardnih operativnih procedura u slučaju požara, razmjena informacija, znanja i najbolje prakse između timova za zaštitu i spašavanje od požara.

Ukupan budžet projekta je 377.432 eura, od čega Evropska komisija pokriva 85 odsto cjelokupnih troškova, dok je za Crnu Goru budžetom predviđeno 47.516 eura.

Projekat je sa realizacijom počeo 1. februara 2017. godine i trajaće do 31. januara 2018. godine.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!