Osnivati omladinske fondove

U Crnoj Gori je potrebno osnivati omladinske fondove, kao oblik učešća mladih u kojem oni predlažu, biraju, obezbjeđuju dio sredstava i sprovode projekte shodno njihovim potrebama u lokalnoj zajednici u kojoj žive, ocijenjeno je iz nevladine organizacije (NVO) Prima.

Jovanović: Za djelovanje mladih važno kreirati adekvatne politike (foto: PR Centar)Foto: Jovanović: Za djelovanje mladih važno kreirati adekvatne politike (foto: PR Centar)

Predstavnica NVO Prima, Jelena Jovanović, je povodom 12. avgusta Međunarodnog dana mladih, kazala da mladi pokreću promjene na različitim poljima i mijenjaju pravac u kome se svijet razvija, a na to, kako je dodala, značajno utiču ljudi i sredine u kojima mladi žive, uključujući njihove roditelje, nastavnike, civilni sektor i donosioce odluka.

„Većina mladih nažalost nije u dovoljnoj mjeri uključena u društveni život, jer izostaju stimulansi koji bi ih ohrabrili na aktivno učešće, kao i sadržaji koji su prilagođeni njihovim potrebama i interesovanjima“, rekla je Jovanović.

Međunarodni dan mladih je, kako je kazala, još jedan dan kada Prima ističe da je za djelovanje mladih važno kreirati adekvatne politike, na osnovu istraživanja o njihovim potrebama.

„Rezultati istraživanja koje sprovodimo u okviru projekta „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku“, pokazuju zabrinjavajuće podatke da je u Crnoj Gori 28,8 odsto mladih nezaposleno i samim tim je njihovo pravo na rad ugroženo. Takođe, preko 70 odsto mladih, nakon završenog školovanja, traži posao duže od dvije godine, tako da se njihove vještine i znanja, koja su neophodna za rad, znatno umanjuju“, navela je Jovanović.

Nemogućnost mladih da rade, kako je pojasnila, ugrožava njihovo pravo na dostojanstven i ekonomski samostalan život zbog čega, kako je dodala, bivaju prinuđeni da odu iz zemlje u potrazi za zaposlenjem.

„Velika prepreka pri zapošljavanju je i to što mladi nisu u dovoljnoj mjeri uključeni u programe neformalnog obrazovanja, čemu doprinosi i neadekvatno informisanje, ali i činjenica da neformalno obrazovanje u Crnoj Gori nije vrednovano na pravi način“, objasnila je Jovanović.

Ona je istakla da su znatno ugrožena i izostavljena prava mladih iz manjinskih i marginalizovanih grupa.

Jovanović je kazala da Prima u kontinuitetu radi na osnaživanju mladih i kreiranju sigurnog prostora za njihovo djelovanje, navodeći da je u toku četvorogodišnji projekat „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku““, kroz koji „ohrabrujemo mlade da aktivno učestvuju u socijalnom, ekonomskom i političkom životu“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar