Osnovci razgovarali sa astronautom sa MSS

#RadioKlubPodgorica #Oš21.Maj

Oko 13.50 sati uspostavljen je direktni radio kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom (MSS) tokom kojeg su učenici podgoričke osnovne škole „21. Maj“ razgovarali sa astronautom Džoom Akabom, članom posade koja se trenutno nalazi na svemirskoj stanici.

Sedamnaest osnovaca razgovaralo s astronautom

Ovu nesvakidašnju telekomunikacionu radi vezu uspostavila je ekipa Radio kuba „Podgorica“ koji već skoro 70 godina realizuju interesantne i vrlo složene projekte iz oblasti telekomunikacija, elektronike i IT tehnologija.

Oprema radila besprijekorno

„Današnji poduhvat je temeljno pripreman i bio je vrlo zahtjevan. Trebalo je obezbijediti sistem za praćenje same stanice koja se kreće brzinom od oko 28.000 km/h pa je Doplerov efekat izražen i na frekvencijama na kojima su podgorički radio-amateri uspješno uspostavili vezu. Za ovu priliku je pripremljen specijalni nosač antena sa motorima koji su ih usmjeravali po dvije ose tako da su potpuno pratile putanju svemirske stanice a elektronske kontrolere koji su upravljali motorima su napravili u univerzitetskom Radio klubu „Student“- 4O6GAS“, kazali su iz podgoričkog Radio kluba.

Učenici pitanja postavljali na engleskom

Oni su poručili da je sva oprema, primopredajnici, viskokfrekventni pretpojačavači i pojačavači, antenski sistem i audio dio radili besprijekorno, u svemu prema planu tako da je čujnost bila odlična.

„Tokom desetak minuta, koliko je stanica bila u radio horizontu naše opreme, učenici 7. i 8. razreda, njih 17, uspjeli su da astronautima postave po jedno pitanje na koje su dobili odgovore. Konverzacija je odvijala na engleskm jeziku i učenici su pokazali odlično znanje. Školski hol u kom je instalirana oprema je bio pun đaka i roditelja“, kazali su iz Radio kluba.

NASA odabrala učenike iz Podgorice

Ovaj poduhvat je realizovan u okviru manifestacije „Dani nauke“ u kojoj Radio klub tradicionalno učestvuje a glavni cilj je promocija i popularizacija nauke i radio-amaterskih djelatnosti.

Događaj podržala ministarka nauke

Američka svemirska agencija NASA je kontak učenicima iz Podgorice opredijelila na osnovu uspješne aplikacije škole „21. Maj“ i Radio kluba „Podgorica“ u planetarnom projektu ARISS.

Ovaj događaj propratila je i ministarka nauke Sanja Damjanović, predstavnici Direktorata za mlade i drugi gosti.

Your browser does not support the video tag.

Foto: FB/RK Podgorica

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!