Osumnjičenoj za terorizam uplatio novac

#Amfilohije

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović uplatio je srpskoj državljanki Branki Milić okrivljenoj da je bila član kriminalne organizacije kojaje planirala terorističke napade 16. oktobra 2016. godine 150 eura za kantinu ZIKS-a, saznaje Pobjeda.

Uplatio novac Branki Milić: Amfilohije (foto: rtcg.me)

Branki Milić su „legle” pare na račun zahvaljujući mitropolitu i ona će od danas moći da trguje namirnice i ostale potrepštine za 150 eura.

Ova srpska državljanka već osam mjeseci je u pritvoru i od početka negira da je bila dio organizacije koja je planirala krvoproliće na podgoričkim ulicama 16. oktobra prošle godine.

Izvori bliski bezbjednosnim strukturama nijesu mogli da kažu da li je ovo prvi put da Milić dobije novac sa adrese Srpske pravoslavne crkve i potpisom mitropolita Radovića.

Ime Branke Milić našlo se u optužnici Specijalnog tužilaštva, koju je potvrdio Viši sud. Osim nje, za stvaranje kriminalne organizacije terete se i dvojica lidera DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, vozač ove partije Mihailo Čađenović, srpski državljani Miloš Jovanović, Kristina Hristić, Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom se terete dvojica ruskih državljana Eduard Sišmakov i Vladimir Popov, agenti ruske kontraobavještajne uprave GRU, zatim srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, te Bratislav Dikić, bivši komandant srpske Žandarmerije i njegova prijateljica Kristina Hristić.

.

Krivično djelo za koje je predviđena najveća kazna stavlja se na teret ruskom državljaninu Eduardu Sišmakovu. Kako se navodi u saopštenju Višeg suda, on se tereti za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.

Šišmakov je već bio predmet međunarodne afere, kada je 2014. godine, dok je obavljao funkciju zamjenika vojnog atašea u ambasadi Rusije u Varšavi, optužen za vrbovanje jednog poljskog biznismena.

Poljska država je Šišmakova proglasila personom non grata.

Njegov sunarodnik Vladimir Popov tereti se za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. I on je svojevremeno bio učesnik međunarodne afere u Moldaviji, kada je optužen da je organizovao lokalne političare da se bune protiv potpisivanja sporazuma Moldavije i Evropske unije.

Bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, pripadnik organizacije Zavetnici Nemanja Ristić i član Ravnogorskog pokreta Predrag Bogićević optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam u pokušaju putem pomaganja.

Istražitelji su nakon 180 dana intenzivne istrage prikupili dokaze protiv 14 okrivljenih. Donijeto je devet pravosnažnih presuda.

Optužnica je napisana na 129 strana, a tokom postupka biće prezentovano 118 materijalnih dokaza i preslušana 33 telefonska razgovora snimljena pod mjerama tajnog nadzora i saslušano 11 svjedoka.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!