Patrijarh Irinej: Nema podjela u SPC oko pitanja Kosova

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne postoji podjela oko dijaloga o Kosovu i Metohiji. Opšte je poznat stav Crkve o našoj svetoj zemlji i čvrsto vjerujem da po tom pitanju neće biti razmimoilaženja, izjavio je Patrijarh Irinej za Novosti.

Patrijarh je ovom porukom energično odbija spekulacije koje su se ovih dana pojavile u pojedinim medijima, a koje su pogonsko gorivo našle u jednom napadu Mitropolita Amfilohija na predsjednika Aleksandra Vučića, pišu Novosti.

Njegova svetost, navode Novosti, nije htio da se upušta u tumačenje ovih glasina i kategoričan je u stavu da je srpskom narodu u cjelini – neophodno jedinstvo na svim poljima i to ne samo u razrešavanju komplikovanog kosovskog čvora.

Podsjetimo, pojedini mediji su proteklih dana spekulisali da su navodno neke vladike u tajnosti pokušale da prikupe potpise za održavanje vanrednog sabora SPC na kome bi se između ostalog sučelili stavovi o predlogu rešenja za kosovsko pitanje o kome mjesecima u nacionalnim institucijama i svim krugovima društva traje otvoreni dijalog.

Da rizik od cijepanja ili dubljih neslaganja u Saboru SPC ne postoji tvrdi istoričar i nekadašnji predsjednik Međureligijskog savjeta Aleksandar Raković.

„Ova vrsta rizika na temu budućnosti Kosova i Metohije ne postoji. Crkva je kroz Božićnu poslanicu koju potpisuju svi arhijereji zauzela jasan stav da za SPC ne dolazi u obzir ni podjela, niti bilo koja forma priznavanja nezavisnosti pokrajine. Razlike u viđenjima politike predsjednika Vučića o kosovskom pitanju Patrijarha Irineja i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija njihova su lična mišljenja na koja svakako imaju pravo. Kada je riječ o vitalnim pitanjima srpskog naroda kakvo je budućnost južne pokrajine, među njima nema suštinske razlike“, istakao je Raković.

Izvor: Novosti

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!