Penzijsko uplaćuje 1.600 poljoprivrednika

U Crnoj Gori 1.611 pregistrovanih poljoprivrednika uplaćuje doprinos za penzijsko osiguranje, a Vlada učestvuje u uplati doprinosa sa 40 odsto, kazala je za Radio Crne Gore predstavnica ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Dragana Pajović.

(ilustracija/Pixabay)

„U 2017. godini iznos doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje na mjesečnom nivou bio je pedeset eura od čega na teret osiguranika je trideset eura, a na teret Budžeta preostalih dvadeset. Sredstva iz budžeta se isplaćuju nakon što osiguranik uplati svoj dio“, kazala je Pajović.

Pojednostavljena je i procedura za prikupljanje potrebne dokumentacije. Pajović je rekla da treba podnijeti zahtjev sa osnovnim podacima, izvod iz matične knjige rođenih, posjedovni list, uvjerenje o kućnoj zajednici, uvjerenje da se podnosilac zahtjeva bavi poljoprivredom i listing od Fonda PIO ukoliko je ranije bio zaposlen.

„Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, kada je riječ o poljoprivrednicima, muškarac koji ima više od pedeset godina starosti i žena koja ima više od četrdeset pet godina, a koji nemaju radni staž ne mogu biti osigurani, dok ograničenja nema u pogledu godina ukoliko su prethodno stekli radni staž. Donja granica je petnaest godina starosti“, istakla je ona

Budžetom za ovu godinu Vlada će za penzijsko invalidsko osiguranje poljoprivrednika uplatiti 300.000 eura.

„Cilj je bio da poljoprivredni osiguranici dobiju maksimalnu penziju uz minimalnu uplatu doprinosa. Konkretno, u prošloj godini penzija je bila 122 eura“, saopštila je Pajović.

U sklopu podrške poljoprivrednicima u našoj zemlji, posebno kada je riječ o staračkim domaćinstvima, država je, prošle godine, omogućila da korisnik staračke naknade može biti i korisnik premija za poljoprivrednu proizvodnju.

<br /> Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!