Peticija za neradnu nedelju

#Društvo #AlternativaCrnaGora #NeradnaNedelja #Peticija

17409644_1327883143966219_922307703_n.jpg

Građanska partija Alternativa Crna Gora inicirala je prikupljanje potpisa kojim će tražiti uvođenje neradne nedjelje u preduzećima koja nemaju kontinuirani proces rada, kao što su Uprava policije, Vatrogasna služba ili Elektroprivreda (EPCG).

Iz Alternative su kazali da je za peticiju neophodno prikupiti šest hiljada potpisa, kako bi se Vlada i Skupština izjasnile o zakonu koji bi predvidio neradnu nedjelju za sva preduzeća koja nemaju kontinuirani proces rada.

„U Crnoj Gori 50 hiljada radnika nema nijedan slobodan dan u sedmici, a rad bez odmora dovodi do vrlo ozbiljnih psihičkih trauma i posljedica po ljudsko zdravlje“, objasnili su predstavnici Alternative.

Oni smatraju da bi se tim zakonom olakšale i kontrole Inspekcije rade, sa čijim inspektorima su u konsultaciji došli na na ideju da na jednostavan način obezbijede makar jedan slobodan dan zaposlenima u Crnoj Gori.

„Mnogo je lakše uočiti objekat koji radi nedjeljom, slikati ga i poslati prijavu, nego ispitivati svakog radnika pojedinačno ima li slobodan dan“, naveli su iz Alternative.

Oni su dodali da se radnici „troše“ kako bi rezultati tog rada završili u džepu poslodavaca, jer za njega rade najmanje jednu nedjelju besplatno.

“U ovakvim uslovima nemoguće je zavesti red na tržištu rada, jer poslodavci tjeraju radnike da unaprijed potpišu otkaze, da imaju slobodan dan i da im preduzeće ništa ne duguje“, rekli su predstavnici Alternative.

Oni su podsjetili da praksa uvođenja te mjere nije ništa novo, jer su mnoge zapadne zemlje na taj način obezbijedile radnicima sedmični odmor.

Iz Alternative su saopštili da je peticiju moguće potpisati na njihovoj Facebook stranici, kao i da će nakon što prikupe šest hiljada potpisa, inicirati promjenu ili donošenje novog Zakona o radu, kako bi se taj predlog realizovao.

„Očekujemo veliki otpor poslodavaca koji dobar dio svog profita duguju zloupotrebi radnika. Da bi zakon imao efekta, neophodno je odrediti kazne u skladu sa veličinom kompanija koje ne poštuju prava radnika. Predlažemo da se kazne kreću od tri do 15 hiljada eura, čime bi se u potpunosti eliminisala zloupotreba zakona“, naveli su iz Alternative.

Oni su pozvali građane da potpišu peticiju i učestvuju u donošenju zakona koji će štititi članove njihovih porodica, a onda i sve radnike u Crnoj Gori .

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!