Počela obuka o ljudskim pravima za pripadnike Vojske

By Balsa Knezevic

0409vojska


O
buka o ljudskim pravima za pripadnike Vojske Crne Gore koji će biti angažovani u međunarodnim misijama počela je danas u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu. Obuku organizuju Misija OEBS u Crnoj Gori i Ministarstvo odbrane.

Obraćajući se učesnicima šefica Misije OEBS u Crnoj Gori ambasadorka Janina Hrebičkova istakla je da je poštovanje ljudskih prava ključni elemenat bezbjednosti. Ona je pozdravila novi iskorak crnogorskog bezbjednosnog sektora u čijem je fokusu obezbjeđivanje standardizovanih ljudskih prava za njegove pripadnike, koji je inicijalno zamišljen za pripadnike međunarodnih multilateralnih snaga koje se raspoređuju u međunarodnim misijama. Naglasila je da Crna Gora aktivno učestvuje i doprinosi stabilnosti i bezbjednosti regiona i evroatlantskoj zajednici putem aktivnog angažmana u regionalnim inicijativama i procesima, kao i kroz bilateralnu i multilataralnu saradnju sa partnerima.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Bojan Šarkić istakao je da su ovaj projekat i obuka od velikog značaja za podizanje svijesti o ljudskim pravima koja predstavljaju temelj slobode, pravde i mira. On je rekao da će se i u narednom periodu nastaviti uspješna saradnja u oblasti obuke iz ljudskih prava koja će rezultirati njenim integrisanjem u programe obuke Vojske Crne Gore.

Na otvaranju obuke učesnicima su se obratili i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine CG Mevludin Nuhodžić i savjetnik za ljudska prava u OEBS Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Varšavi Oyvind Hoyen.

Inicijativa je podržana od strane Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine CG, ODIHR I Centra za evropske studije bezbjednosti (CESS) iz Holandije.

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!