Počinje berba maslina

#Društvo #Berba #Masline

images2.jpg

Promjena boje ploda masline znak je da počne berba maslina, a ove godine je to krenulo nešto ranije nego što je uobičajeno.

Prvi plodovi se, inače, koriste za spremanje zimnice kao “tučene” ili se samo kao osoljene stavljaju u tegle.

Upravni odbor Društva maslinara Bar održao je redovan sastanak na kome su sa posebnom pažnjom razmatrana pitanja pripreme za početak berbe.

Procjenjuje se da je ovogodišnji rod maslina na ukupnom području opštine Bar između 50 i 60 odsto roda u najboljim godinama, prenosi portal Jedro.me.

Društvo maslinara Bar će uz podršku Zavoda za zapošljavanje angažovati četiri zaposlena koji će prvenstveno čuvati masline od krađe a po potrebi raditi na popravci maslinarskih puteva.

Za pomoć obratili su se Opštini Bar kako bi zajednički zaštitili tri važna maslinarska puta Džidžarin, Dabanovo i Mamole i kako bi učinili prohodnim za motorna vozila što će omogućiti lakšu berbu maslina. Kako su istakli, sa predstavnicima Opštine će pokušati da nađe rješenju da se iz sredstava namjenjenih za unaprijeđenje poljoprivrede u Opštini Bar nabavi staklena ambalaža za ulje i plastične gajbice za transport ploda masline.

Svim maslinarima se preporučuje da u što većoj mjeri pribjegavaju berbi plodova maslina sa stabla a nikako sakupljanju istih sa zemlje.

Takođe, predlaže im se da nakon berbe u što kraćem roku plodove odnesu na preradu te da kod uljara ne insitiraju na povećanje temperature prerade jer će dobiti zanemarivo veću količinu ulja ali će pri tome degradirati njegov kvalitet.

Maslinari su većinom zadovoljni ovogodišnjim rodom maslina imajući u vidu ledenu zimu koja je oštetila određen broj stabala maslina.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!