Počinje X Ljetnja škola nauke za talente

#LjetnjaŠkolaNauke #IvanovaKorita

U organizaciji Fondacije za promovisanje nauke – Prona, i ove godine 70 talentovanih učenika i studenata imaće priliku da kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume, aktivni samostalni rad i panel diskusije, upoznaju izazove savremene nauke i tehnologije i osnove istraživačkog rada. Jubilarna „X Istraživačka stanica Lovćen“, počinje sjutra na Ivanovim koritima.

.

„Ova škola, kroz koju je tokom posljednjih deset godina, već prošlo 500 mladih talenata, uz učešće preko 300 predavača iz zemlje i svijeta, unapređuje naučnu pismenost mlade populacije, osnažuje mlade da se posvete aktivnom izučavanju fundamentalnih nauka i inženjeringu i doprinosi da budu konkurentniji vršnjacima u svijetu“, kazali su organizatori.

Oni su dodali da kamp na Lovćenu podiže i društvenu svijest o važnosti obrazovanja i ulaganja u mlade ljude, ukazujući da je za malu zemlju kao što je Crna Gora, najbrži put razvoja na bazi kreativnosti, inovativnosti i znanja.

Djeca, koja su odabrana na osnovu dosadašnjih uspjeha, motivacionog pisma i preporuka profesora, boraviće na Ivanovim koritima od 12. do 20. avgusta. Predavanja će držati 40 istaknutih profesora i naučnika iz zemlje i svijeta – SAD, Japana, Holandije, Italije, Rusije, Velike Britanije, Finske, Južne Koreje..

„Prvi dio kampa, Planeta u tvojim rukama, 12-15. avgusta, usmjeren je ka širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem evropskom modelu održivog ekološkog razvoja. Učenicima su približeni izazovi u očuvanju životne sredine i biodiverziteta kao i principi energetske efikasnosti, alternativnih izvora energije i zelene energetike, kao i osnove toksikologije, novih materijala, nanotehnologije, proizvodnje organske hrane, biotehnologija, fizičke kulture, integracija, klimatologije i različiti ekološki aspekti današnjice“, navodi se u saopštenju.

.

U drugom dijelu kampa, Ljetnjoj školi nauke, 15-20. avgusta, najbolji srednjoškolci se ohrabruju da karijere posvete izučavanju fundamentalnih nauka.

„Kako zračenje dezinfikuje vodu; Metaboliti iz ljekovitih biljaka; Patnje materijala; Mitovi o vještačkoj inteligenciji; Arterijska hipertenzija; Jezik, logika, matematika; Slobodni radikali u nama i oko nas; Upotreba i zloupotreba hemije; Pokretač molekulskih mašina; Kakvim mi vidimo svemir, a kakav on jeste zais“ta? Religija i etika; Kojom brzinom mozak zaista obrađuje informacije; Zašto smo podložni virusu gripa?- samo su neke od tema u programu kampa“, kazali su.

Ljetnju školu nauke otvoriće u utorak, 15. avgusta 2017. godine u 14 sati predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović.

Iz fondacije Prona napominju da su kampovi besplatni za sve učesnike, talentovane mlade istraživače, pri čemu su svi predavači, koordinatori i asistenti angažovani pro bono.

Kampovi se organizuju uz podršku Ministarstva prosvjete i Skupštine Crne Gore. Prijatelji kampa su Ministarstvo odbrane, Radio klub Podgorica, Nacionalni parkovi Crne Gore i Giz.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!