Podgorica više nije Nemanjin grad: CANU izbrisao Nemanjiće?

Iz Statuta Narodnog muzeja Crne Gore, iz dijela koji obuhvata istraživanje, prikupljanje, stručnu obradu i prezentaciju muzejskih predmeta koji se odnose na dinastije koje su vladale Crnom Gorom, izbrisani su Nemanjići, pišu „Novosti“.

Ta dinastija, čiji je rodonačelnik Stefan Nemanja rođen u današnjoj Podgorici, je vladala Zetom skoro dva vijeka. „Novosti“ su bezuspješno pokušavale da od nadležnih u Muzeju dođu do odgovora zašto je to učinjeno.

Akademik CANU dr Zoran Lakić je zapanjen ovom viješću.

„Prosto nevjerovatno! Ali moguće! Legenda kaže da je svoju istoriju Crna Gora počela kao zemlja bogova. Odista Crna Gora ima „beskrajno mnogo prošlosti“. Na brojnim istorijskim raskršćima „alternativna istorija“ nudila je svoja tumačenja. Bojim se da i u ovom slučaju „alternativni istoričari“ imaju zadnju riječ. Iza njih stoji aktuelna politika, zato Podgorica više nije Nemanjin grad“, kaže za „Novosti“ profesor Lakić.

„Odista bi trebalo provjeriti šta piše u novom statutu Muzeja Cetinje i šta je pisalo u ranijem statutu. Kako je i zašto došlo do ovih izmjena? U protivnom, Crna Gora je na putu da postane zemlja čuda, iako je počinjala svoju istoriju kao zemlja bogova! Nemanjićki period je moguće izbrisati iz statuta Narodnog muzeja, ali ne i iz istorije Crne Gore.“

Profesor Veselin Matović kaže da je brisanje Nemanjića samo dio kulturocida koji se sprovodi nad srpskim narodom u Crnoj Gori.

„Izbacivanjem Svetog Save, Teodosija, Domentijana, Jefimije, Stefana Lazarevića iz nastavnog programa režim poručuje da u Crnoj Gori nema srpskih pisaca ni srpskog jezika, a ni Srpske pravoslavne crkve. To znači da nema ni srpskog naroda, a neki bi očigledno voleli da ga nikad nije ni bilo“, kaže Matović.

Izbačene su čak i epske narodne pjesme „Ženidba kralja Vukašina“, „Kosovka Djevojka“, „Marko Kraljević ukida svadbarinu“, „Deoba Jakšića“, „Ropstvo Janković Stojana“, „Hasanaginica“…

nedeljnik.rs

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!