Podgorici nedostaje deset timova izabranih doktora

kavaric.jpg

Prema podacima Doma zdravlja Podgorica i Fonda za zdravstveno osiguranje, glavnom gradu nedostaje još 10 timova izabranih ljekara zbog povećanja broja stanovnika i dolazaka iz drugih crnogorskih mjesta, da bi se nesmetano obavljao proces rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić kazao je za Dan, da je određen broj konkursa za izabrane ljekare i medicinsko osoblje raspisan zbog odlaska doktora na specijalizacije. On ističe da se specijalizacije ljekara odrađuju po planu sa Vladom i Ministarstvom zdravlja.

“Mi smo nakon odlaska bilo ljekara, medicinske sestre ili čistačice u obavezi da nadomjestimo taj nedostatak. Svi su oni dio procesa rada, zbog čega moramo da nadomjestimo svaki odlazak. Ono što i nas i vas interesuje kako ćemo nadomjestiti broj zaposlenih s obzirom na rast broja stanovnika u Podgorici, to je pravo pitanje? Trudimo se da sa Vladom i u narednoj godini, kada se povećava budžet i broj zaposlenih, dopunimo kadar”, rekao je on.

Kavarić naglašava da rast broja stanovnika nije, nažalost, zbog povećanja nataliteta, već je u pitanju migracija stanovništva u Podgoricu.

“Fond je objavio da oko 200.000 osiguranika živi u Podgorici i svi oni imaju urednu zdravstvenu zaštitu. Mi se trudimo da svima njima pružimo zdravstvenu zaštitu. Drugo je pitanje da li svi oni trebaju da imaju izabranog ljekara. Oni koji su prijavljeni za stalno moraju da imaju izabranog ljekara. Imamo relativan manjak kadrovskog kapaciteta zbog migracija, neki pacijenti su uredno prijavljeni u drugim gradovima, a zdravstvenu zaštitu dobijaju ovdje. Odgovornost je na svima nama”, smatra on.

Prema njegovim riječima o tom problemu se govorilo i ovih dana, kako bi to bilo prevaziđeno.

“Imamo oko 20.000 građana iz drugih gradova koji u Podgorici dobijaju zdravstvenu zaštitu i za njih je neophodno da imamo dodatnih 10 timova izabranih ljekara da bi koliko-toliko imali zaokružen proces rada. Na svako 2.000 građana koji su stalno u Podgorici, ide jedan tim izabranih ljekara, sa svim pratećim osobljem i laboratorijom”, pojašnjava Kavarić.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je za Dan da u Podgorici pravo na zdravstvenu zaštitu ima 203.045 osiguranika i da je Dom zdravlja Podgorica u ovoj i prošloj godini u radni odnos primio 11 izabranih ljekara.

“Dom zdravlja Podgorica je u 2017. godini primio 11 ljekara, od čega dva pedijatra, jednog pneumoftiziologa, osam doktora medicine na radno mjesto izabrani doktor za odrasle. U 2018. godini primljena su tri ljekara u organizacionoj jedinici Izabranog doktora za odrasle”, saopštio je Čirgić i dodao da je u postupku rješavanja zahtjev za prijem četiri ljekara u Dom zdravlja, za koji je dobijena saglasnost Ministarstva zdravlja.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!