Potvrđen još jedan slučaj obolijevanja od morbila

multimedia_foto_2015_12_01_institut.jpg

Institut za javno zdravlje (IJZ) potvrdio je juče obolijevanje od morbila kod još jednog pacijenta, a riječ je o pacijentkinji E. R., rođenoj 2017. godine, koja nije vakcinisana protiv morbila.

Direktorica Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Sonja Milašinović kazala je Dnevnim novinama da je dijete zbrinuto u ovoj zdravstvenoj instituciji, a da je najvjerovatnije oboljela tokom liječenja u Beogradu.

“Dijete je dobrog stanja, srećom nema komplikacija. To je uobičajena klinička slika morbila. Djevojčica je došla iz Beograda, tamo je liječena, tako je vjerovatno i zaražena. Sve je pod kontrolom. Mi imamo svakodnevnu komunikaciju sa službom za epidemiologiju Instituta za javno zdravlje i sa Ministarstvom zdravlja”, naglasila je Milašinović.

Kako su u Institutu objasnili, iako je djevojčica za sada stabilnog i dobrog opšteg zdravstvenog stanja, zbog svog uzrasta, opasnosti od razvoja komplikacija kao i zbog sprečavanja daljeg širenja infekcije, izolovana je i hospitalizovana u Dječju bolnicu.

“Epidemiološko istraživanje izvora infekcije i identifikacije kontakata koji su ostvareni tokom perioda zaraznosti je u toku, dok je porodica stavljena pod epidemiološki nadzor”, saopšteno je iz Instituta.

Od početka godine, kako podsjećaju, infekcija virusom morbila dokazana je kod ukupno šest pacijenta. Trenutno se, navode u IJZ, na bolničkom liječenju od morbila u Crnoj Gori nalaze tri pacijenta – dva u Institutu za bolesti djece i jedan u opštoj bolnici u Nikšiću.

“Svi hospitalizovani su trenutno dobrog opšteg stanja. U Institutu za javno zdravlje svakodnevno se obrađuju klinički uzorci pacijenata sa osipnim groznicama. O rezultatima sprovedenih analiza i svim dodatno potvrđenim slučajevima obolijevanja od morbila javnost će blagovremeno biti obavještavana, dok će se redovno izvještavanje o kretanju broja oboljelih uvesti na sedmičnom nivou”, ističu u IJZ.

Iz te institucije napominju da se preporuke za osobe koje su bile ili sumnjaju da su bile u kontaktu sa oboljelima od morbila, objavljene na web stranici Instituta za javno zdravlje, a da je od posebnog interesa da se sve osjetljive osobe ponašaju u skladu sa preporukama i društvene kontakte svedu na najmanju moguću mjeru posebno tokom perioda moguće zaraznosti. M.I.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!