Praljak kao čista mitomanija

#RatniZločini #CrnaGora #LjudskaPrava #RatniZločin

Eugen Jakovčić iz Centra za suočavanje sa prošlošću „Dokumenta“, poručio je da bez suočavanja sa prošlošću nema pomirenja u regionu. On je u emisiji “Iz pravog ugla” TVCG saopštio i da je 26 godina od bombardovanja Dubrovnika, vrijeme koje nije dobro iskorišćeno. Krivicu vidi i u tužilaštvima dvije države, koja kako ističe ne sarađuju dovoljno. “Ne mislim da je to samo krivica Crne Gore, već i krivica tužilaštva u Hrvatskoj”, kazao je gost TVCG iz Hrvatske.

Jakovčić: Bez suočavanja sa prošlošću nema pomirenja u regionu

21: 10 On kaže da će njegova organizacija nastaviti sa akcijama, ali priznaje da je frustriran dešavanjima u Hrvatskoj.

„Ako mi se u bilo kojem trenutku pojavi bilo koja ozbiljna prijetnja da će zaštiti azil“, kazao je Jakovčić.

21:00 Jakovčić je bio u sudnici u Hagu, kada je Slobodan Praljak popio otrov kaže i šta je tog trenutka pomislio.

“To je otrov koji je bio izliven i početkom 90-ih, to je otrov koji ne dopušta suočavanje, ne poznaje činjenice, to je čista mitomanija”, naveo je Jakovčić.

“Taj potez je, ako ne svjesno onda podsvjesno, mitomanski čin, koji ne dozvoljava društvu da se suočava sa činjenicama. To je otrov koji se izlio u Hrvatsku”, naveo je Jakovčić.

Kaže i da je u tom trenutku pozvao na smirivanje, ali su kako dodaje HDZ premijer i predsjednica učinili sve da “pojačaju taj otrov”.

Osudio je minut ćutnje u hrvatskom Saboru. On je kazao i da je Hrvatska u ovom trenutku u velikom grču.

20:50 On ističe da je vrlo važno u periodu integracija u EU boriti se za ljudska prava, jer kako je i kazao EU ne utiče na procese suočavanja sa prošlošću.

“Formalni pritisak ne postoji i ne postoji strategija suočavanja”, kazao je Jakovčić. Kao primjer države koja se, kako kaže, nije suočila sa prošlošću navodi Španiju.

20:40 Jakovčić smatra da bez suočavanja sa prošlošću nema pomirenja u regionu. „Bez toga je nemoguće graditi budućnost“, poručio je Jakovčić.

Važno je to, kaže zbog budućih generacija. “Važno je da se taj krug zatvori”, naveo je Jakovčić i dodao da je primijetio i da je to žrtvama najvažnije. On ističe da je u tom procesu važno „očistiti pred svojim vratima“.

“Mi upozoravamo na zločine koje su počinili hrvatski vojnici, baš iz razloga što to niko ne čini”, istakao je Jakovčić. On je saopštio i da zločine nijesu činili narodi, već pojedinci i važno je, kako ističe, da oni odgovaraju.

20:30 Jakovčić kaže da je ono što se događalo u Dubrovniku pogodilo mnoge i u Crnoj Gori. “Politički odnosi su jako dobri, nekako u dijelu javnosti u Hrvatskoj možda naročito od kad se Crna Gora okrenula od Srbije. Postupalo se po onoj logici neprijatelj našeg neprijatelja je naš prijatelj”, ističe Jakovčić.

On je kazao da bi dobro bilo da Vlade samoinicijativno podstiču isplatu obeštećenja. “U tom smislu, kada je riječ o obeštećenjima ništa nije urađeno”, kazao je Jakovčić.

20:20 Jakovčić navodi i da ratni zločini ne zatarijevaju, zbog toga Dokumenta podstiče nadležne organe da podupiru istraživanja ratnih ločina.

Smatra da vrijeme od napada na Dubrovnik, tačnije 26 godina, nije dobro iskorišćeno. “Ne mislim da je to samo krivica Crne Gore, već i krivica odvjetništva u republici Hrvatskoj. Mi mislimo da tužilastva ne sarađuju”, saopštio je Eugen Jakovčić iz hrvatskog Centar za suočavanje s proslošču – Dokumenta.

On kaže i da za razliku od Haškog suda, lokalna pravosuđa štite svoje građane.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!