Preispituju ranije penzionisanje

Radi održivosti penzijskog sistema i veće pravednosti, Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) će se odnositi na preispitivanje zakonskih uslova koji omogućavaju ranije penzionisanje, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz tog resora su Pobjedi, na pitanje da li će biti promjena u prelaznim rješenjima, odnosno postepenom kalendaru kojim je definisano da žene i muškarci od 2023. godine idu u penziju sa 67 godina života, kazali da je još rano da se kaže koje konkretne izmjene će pretrpjeti Zakon o PIO, koje su planirane za četvrti kvartal ove godine.

Iz Ministarstva su saopštili da će biti preispitano ranije penzionisanje.

„U svakom slučaju, radi održivosti penzijskog sistema i veće pravednosti, izmjene će se odnositi na preispitivanje zakonskih uslova koji omogućavaju ranije penzionisanje. Biće usmjerene na sprečavanje ranog napuštanja tržišta rada i ranog penzionisanja“, saopštili su iz Ministarstva.

Zakon o PIO se usvaja takozvanom apsolutnom većinom, odnosno glasovima 41 poslanika.

Prema važećem zakonu do 2023. će u Crnoj Gori biti izjednačeni uslovi za pezionisanje žena i muškaraca sa 67 godina života.

Ove godine po prelaznom rješenju muškarci mogu u penziju sa 65 godina i osam mjeseca života i najmanje 15 godina penzijskog staža, a žene sa 61 godinom života i najmanje 15 godina staža, odnosno 56 godina života i 36 godina staža osiguranja.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!