Preko Crne Gore ka Zapadu

Migrantsku rutu koja preko sela Nudo u opštini Nikšič ide ka Arandjeleovu u BiH pratio je reporter TVCG Darko Bulatović. Tamo je više stotina migranta posljednjih mjeseci pokušalo ilegalno preći granicu, što je veći broj nego u posljednje dvije godine ukupno. Kreću se noću, nekad i lokalnim cestama, ali uglavnom šumskim stazama, zaobilazeći zvanične granične prelaze.

Lokalno stanovništvo o svemu ipak nerado govori (Foto: rtcg.me)

Nekad su kroz Nudo vodili putevi vina. No, poljednjih mjeseci kroz ovo pogranično mjesto u opštini Nikšić šumske staze i kolski putevi sve češće vode izbjeglice iz Afrike i sa Bliskog istoka do zemalja Evropske unije.

Lokalno stanovništvo o tome ipak nerado govori.

„Uglavnom svi pričaju da su nekog vidjeli, da prolaze u grupicama, ali ja ih lično nijesam vidjela“, kaže mještanka iz sela Nudo.

Kada prođu Albaniju i Crnu Goru, migranti upravo iz mjesta Aranđelovo, u opštini Trebinje, nastavljaju svoju izbjegličku rutu preko Bosne i Hercegovine i Hrvatske do obećenih zemalja Zapadne Evrope.

.

Mještani Aranđelova sumnjaju da se iza svega krije i unosan biznis.

„Komšija mi je pričao da ih je tamo poslije Lastve stigao, idu ovim glavnim putem Nikšić – Trebinje, njih desetak. Logično je zaključiti da ih je neko tu prevezao , 10-12 kilometara od granice, jer bi ih poslije granice neko odmah primijetio i pozvao policiju“, kaže za TVCG Jeremija Lojpur iz Aranđelova.

U pograničnom pojasu pojačane su policijske kontrole. Sa razlogom, navode bosanske vlasti, jer je samo u posljendja tri mjeseca broj migranta veći nego u dvije prethodne godine zajedno.

.

Granična policija BiH saopštava: „Pojačan migracijski pritisak iz Crne Gore evidentiran je od decembra 2017. godine i nastavljen u januaru i februaru 2018, kada je evidentirano 146 ilegalnih prelazaka državne granice, a od ilegalnog ulaska u Bih odvraćeno 325 osoba. Uzimajući u obzir rastući trend, smatramo da se više ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima već o sve organizovanijim i češćim pokušajima ulazaka migranata u BiH iz pravca Crne Gore.

U pograničnim selima ističu da migranti dosad nijesu pravili bilo kakve probleme mještanima.

O novoj balkanskoj ruti koja ide i preko Crne Gore pišu i regionalni mediji. Često je nazivaju i smrtonosnom, budući da su u pokušajima da se domognu evropskog sna pojedini stardali i u nabujalim rijekama.

Opširnije o putevima izbjeglica preko Crne Gore večeras u Dnevniku u 19,30 i TV Magazinu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!