Prevezli više od pola miliona putnika

#Montenegroerlajnz

Montenegroerlajns (MA) je za prvih deset mjeseci ove godine u redovnom, čarter i kod-šer saobraćaju prevezao 507,04 hiljade putnika, od čega blizu 300 hiljada u periodu od juna do kraja septembra.

„Pored redovnih destinacija, na kojima kompanija leti, realizovane su i serije čarter letova za jug Italije, Slovačku, Izrael, Finsku, manje serije čartera prema Francuskoj i Austriji, kao i niz pojedinačnih čarter letova prema drugim destinacijama“, navodi se u saopštenju.

Iz MA su kazali da je ostvaren ukupan nalet flote od 9,42 hiljade blok sati, odnosno 6,15 hiljada letova.

„Pored redovnih komercijalnih i operativnih aktivnosti MA, u fokusu upravljačkih i rukovodećih struktura kompanije su analize i proračuni koji će za ishod imati ili model finansijskog i operativnog restrukturiranja u cilju dugoročne stabilizacije poslovanja, ili za sada manje izvjesno, ali ipak uzeto u obzir, proglašenje insolventnosti sa svim negativnim posljedicama koje to podrazumijeva“, saopštili su predstavnici kompanije.

Oni su objasnili da je na tom poslu angažovana jedna od četiri najveće revizorske kuće, a detaljan izvještaj će u najkraćem roku biti podnijet osnivaču na razmatranje.

„Menadžment kompanije sa pažnjom dobrog domaćina, u cilju pronalaženja najefektivnijeg rješenja u finansijskom i operativnom smislu po pitanju flote, priprema i analizira detaljnu prihodovnu i troškovnu strukturu po više scenarija, kroz biznis plan na pet i više godina“, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da takav pristup podrazumijeva princip nabavke aviona kroz operativni lizing, pri čemu je moguće sklopiti izuzetno povoljne finansijske aranžmane koji su višestruko jeftiniji i manji u odnosu na iznose koji se pominju u medijima i koji se odnose na kupovinu aviona.

„Nakon stručnih analiza po pitanju flote, koje će kroz biznis plan biti uključene u finalni izvještaj koji je u pripremi za razmatranje, odluku o tome da li će se nabavljati avioni, kojeg tipa i po kom aranžmanu, u konačnom će donijeti osnivač, s obzirom na to da se radi o jednoj od ključnih odluka za budućnost kompanije“, zaključuje se u saopštenju.

Vijesti su u utorak prenijele da bi MA, ukoliko Vlada prihvati plan restrukturiranja i razvoja koji je pripremilo novo rukovodstvo kompanije, mogla postati prva aviokompanija u Evropi koja će koristiti najnovije ostvarenje američkog proizvođača aviona Boeing, model B-737 MAX 7.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!