Prijavljena 364 nezaposlena visokoškolca

#Cgo

Na konkurs za učešće u programu obuke i radne prakse u okviru projekta pod nazivom Znanje i vještine za posao, prijavila su se 364 nezaposlena visokoškolaca, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

„Na konkurs, koji je završen 15. marta, dostavljen je rekordan broj prijava visokoškolaca zainteresovanih da pohađaju program obuke i radne prakse u okviru projekta. Nakon detaljne tehničke obrade dokumentacije konstatovane su 364 uredne prijave diplomiranih visokoškolaca“, navodi se u saopštenju CGO.

Kada je riječ o strukturi prijavljenih, iz CGO su naveli da je nastavljen trend koji je primijećen na polovini konkursnog roka, tako da su najveće interesovanje za taj vid usavršavanja pokazali mladi iz centralnog dijela Crne Gore, 68,13 odsto.

Oni su dodali da je četvrtina zainteresovanih, odnosno 25,55 odsto, iz sjevernog dijela Crne Gore, dok su za unaprijeđenje poslovne konkurentnosti najmanje zainteresovani nezaposleni sa juga, svega 6,32 odsto.

Pročitajte još:   Crna Gora dobija prvi javni akvarijum, cijena ulaza osam eura

“Mladi nezaposleni visokoškolci, prema zaključenim podacima CGO-a, i dalje najradije sebe vide u državnoj administraciji – čak 70,36 odsto ukupno prijavljenih. Za nevladin sektor (NVO) zainteresovano je 14,96 odsto prijavljenih, za privatni 8,59 odsto, a samo 6,09 odsto njih karijeru želi da gradi u medijima”, rekao je koordinator programa, Petar Đukanović.

Iz CGO su saopštili da je među prijavljenima najviše onih sa društvenih nauka. Skoro tri četvrtine, ili 73,63 odsto ukupno prijavljenih je tog obrazovnog profila, dok je sa primjenjenih nauka višestruko manje prijava, 18,68 odsto, kao i sa prirodnih nauka, 7,14 odsto. Samo dvije osobe sa crnogorskih akademija su se prijavile za učešće u projektu.

„Sudeći po konačnom presjeku, žene su i dalje aktivnije u naporima da se profesionalno usavršavaju kako bi lakše našle posao, o čemu svjedoči 67,31 odsto njihovih prijava, dok je 32,69 odsto prijavljenih muškaraca. Raste i broj mladih između 22 i 30 godina koji su svjesni da im posao neće doći ukoliko sami sebe bolje ne pozicioniraju na tržištu rada, pa je tako 72,8 odsto mladih među prijavljenima”, kazao je Đukanović.

Pročitajte još:   Porodice žele novi postupak

On je rekao da je posebno značajan segment prethodne obuke kandidata, koja ima zadatak da ih u dovoljnoj mjeri pripremi za praksu koja će uslijediti.

„U sklopu obuke, kandidati će sticati znanja i vještine iz oblasti komunikacije, pisanja i upravljanja projektima finansiranim kroz fondove EU i razvoja predloga praktičnih politika. Te oblasti smo identifikovali kao presudne za sticanje traženih vještina na tržištu rada, a radi se o takozvanim prenosivim vještinama, koje kasnije odabrani učesnici programa mogu da primijene u različitim sektorima“, saopštio je Đukanović.

Iz CGO su objasnili da će obuke početi odmah nakon završenog procesa selekcije i trajaće cijeli april, a biće održane u Podgorici i Bijelom Polju. Početak radne prakse je planiran od maja.

Ukupno 60 nezaposlenih diplomiranih visokoškolaca imaće priliku da kroz saradnju različitih sektora obavi praksu u državnoj administraciji, nevladinom i privatnom sektoru, kao i medijima. To znači da će svega 16,5 odsto prijavljenih imati priliku da bude dio tog kompetitivnog programa.

Pročitajte još:   Danas izvještaj o ljudskim pravima

Projekat Znanje i vještine za posao realizuje CGO u saradnji sa agencijom Represent Communications i Upravom za kadrove, a finansira ga EU u Crnoj Gori, posredstvom Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija.

Projekat je podržan u sklopu donatorskog programa pod nazivom Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada, kao dio šireg projekta Aktivne mjere rada za zapošljivost, čiji je glavni korisnik Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!