Prikazani planovi razvoja Cetinja

#PrijestonicaCetinje #AleksandarBogdanović

Foto izložba povodom kampanje „Pogled na Cetinje 2011-2021“, koju je pokrenula Prijestonica, otvorena je danas na Dvorskom trgu. Kampanja je pokrenuta povodom usvajanja novog Zakona o Prijestonici i njome se želi prikazati razvoj Cetinja u proteklom vremenu, kao i planovi razvoja narednih godina, zahvaljujući benefitima koje će Prijestonica imati od usvojenog zakonskog rješenja.

Foto: cetinje.me

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović kazao je da ga posebno raduje što ova kampanja podrazumijeva retrospektivu svega onoga što je urađeno u prethodnom periodu, ali i neka rješenja koja će se realizovati u narednom četvorogodišnjem periodu.

„Ovo je samo dio rješenja koja su predstavljena godišnjim Razvojnim planom Prijestonice za 2018. godinu, ali u narednih dvadesetak dana bićemo u prilici da kreiramo i sve ono što će biti plan za naredni četvorogodišnji period“, istakao je Bogdanović i dodao da je kampanja krenula od bivšeg Ruskog poslanstva, odnosno novog sjedišta Ministarstva vanjskih poslova.

On je ponovio da se ovim zakonom i institucionalno jača ukupan, ali i finansijski položaj Prijestonice, gdje se Cetinju kroz tekući budžet uvećava pozicija za jedan odsto, što iznosi oko deset miliona eura godišnje.

„Time ćemo biti u prilici da realizujemo sve kapitalne projekte, a naš prioritet su oni projekti koji se tiču otvaranja novih radnih mjesta, ali i sve ono što je predviđeno Zakonom, a to je revitalizacija i očuvanje kulturnog nasljeđa, kao i oni projekti koji se tiču nove turističke ponude grada“, naglasio je Bogdanović.

On je istakao da ga jako ohrabruje činjenica što je Cetinje jedno od najvećih gradilišta u Crnoj Gori.

.

„Kada to kažem, mislim na 15 projekata koji se trenutno realizuju i čija je vrijednost preko 25 miliona eura, kao što su Biznis inkubator, koji tokom novembra u potpunosti završavamo, revitalizacija prostora bivše Košute koji stavljamo u funkciju do kraja godine, sanacija ponora kao višedecenijskog problema, koji završavamo u roku od 90 dana, sanacija nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka, vrijednosti dva miliona eura, koji realizujemo do kraja ove godine, sanacija cetinjske pećine u smislu valorizacije izložbenog prostora, a ovih dana završavamo i projekat rekonstrukcije Bajove ulice, trg i pijacu na Njegušima i novu saobraćajnicu od Cetinja do Njeguša – investiciju koja je vrijedna gotovo deset miliona eura“, kazao je Bogdanović i najavio da započinju realizaciju projekta putnog pravca od Krsca do Ivanovih korita, i niz drugih projekata kojima će, kako je istakao, doprinijeti razvoju Cetinja, kao i prioritetu gradske uprave – otvaranju novih radnih mjesta.

On je kazao da nakon usvajanja Zakona o Prijestonici očekuje i početak revitalizacije prostora nekadašnjeg Oboda kao još jedne biznis zone.

„Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i stečajnog postupka, stvaramo sve preduslove da taj prostor stavimo u funkciju, što nam zaista daje za pravo da Cetinje kroz razvoj malih i srednih preduzeća i kroz nove sadržaje bude grad u koji će se sve češće dolaziti i grad koji će značajno smanjiti stopu nezaposlenosti“, kazao je Bogdanović.

.

Narednih dana aktivna će biti internet i video prezentacija „Pogled na Cetinje 2011-2021“, dok će se kampanja sprovoditi putem medija i društvenih mreža.

„Time ćemo građanima dodatno približiti našu viziju, jer je naš pogled na Cetinje razvojni, on je u funkciji otvaranja novih radnih mjesta i u funkciji svih onih projekata koji će omogućiti građanima bolji i kvalitetniji život“, zaključio je Bogdanović.

Izložbu su, pored građana, posjetili i poslanici u državnom parlamentu koju su danas održali prvu sjednicu jesenjeg zasjedanja u crnogorskoj prijestonici.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!