Problemi u opštini Rožaje: Put, struja, voda, mobilna mreža i zapošljavanje

#Društvo #EjupNurković #Manjine #MehmedZenka #Rožaje

IMAGE.jpg

U razgovoru sa ministrom za ljudska i manjinska prava Mehmedom Zenkom, gradonačelnik opštine Rožaje Ejup Nurković od aktuelnih pitanja koja čekaju rješenje u tom gradu naveo je putnu infrastrukturu ka većem broju mjesnih zajednica, lošu snabdjevenost električnom elergijom, vodosnabdijevanje i slabu pokrivenost mreže mobilnih operatera.

On je dodao da najveću pažnju treba usmjeriti u stvaranje mogućnosti za zapošljavanje mladih, obrazovanih ljudi.

O važnosti promocije sjeverenog djela Crne Gore u ukupnom procesu integracija, jačanju vladavine prava, unapređenju standarda života građana u opštini Rožaje razgovarano je na sastanku Zenke sa čelnim ljudima iz ove lokalne samouprave, saopštio je Kabinet Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Predsjednik opštine Ejup Nurković upoznao je ministra sa aktuelnom situacijom po ovim pitanjima u opštini Rožaje i projektnim aktivnostima koje su u planu, a za cilj. Gospodin Nurković je konstatovao da je Rožaje opština koja njeguje multinacionalne i multivjerske odnose.

Ministar Zenka boravio je danas u radnoj posjeti opštini Rožaje i tom prilikom razmijenio mišljenje o stanju ljudskih prava i sloboda, položaju pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, ostvarivanju politike jednakih mogućnosti u ovoj opštini.

Razgovor je vođen u kontekstu konkretnih, ne idejnih predloga za unaprijeđenje postojećeg stanja, te postizanja boljeg standard života i ostvarivanja mjerljivih rezultata aktuelnih nacionalnih politika na lokalnom nivou, navodi se u saopštenju.

Zenka je izjavio da paralelno sa radom na unaprijeđenju uslova i mogućnosti za zapošljavanje i jačanju finansijske stabilnosti, lokalna samouprava mora ulagati napore u radu na jačanju vladavine prava ukoliko želi pažnju i podršku investitora.

Dodao je da ozbiljni inverstitori traže sigurnost, opravdane razloge za svoja ulaganja, a prije svega moraju imati jasnu predstavu o tome da se u Crnoj Gori poštuju ljudska pravana adekvatan način, rekao je ministar.

Kada je riječ o manjinskim narodima, kako se ističe, zastupljenost manjina u lokalnoj samoupravi odražava strukturu stanovništva.

Naglašava se da su manjinski narodi velika podrška integracionim procesima Crne Gore. S tim u vezi, dodao je ministar, očekivano je da se aktivno sprovode mjere i aktivnosti koje vode njihovoj punoj uključenosti u crnogorsko društvo.

Posebno se ističe da činjenica da u našem društvu ima više žena, ne smije biti zanemarena. Prema ministrovim riječima, stvaranje uslova za njihovo ostvarivanja na poslovnom planu treba svrtati u prioritete u svim politikama. Posebno, naglasio je ministar, treba nalaziti modele kako bi se njihov preduzetnički potencijal mogao ostvariti.

Sagovornici su se saglasili da, u planiranju i realizaciji aktivnosti u oblasti zaštite i unaprijeđenja ljudskih i manjinskih prava i sloboda, u narednom periodu, sarađuju aktivnije.

U nastavku radne posjete opštini Rožaje, ministar Zenka posjetio je i Bošnjački nacionalni savjet gdje je razgovoarao sa predsjednikom savjeta Mirsadom Džudževićem i njegovim saradnicima o ulozi ovog institucionalnog mehanizma u oblasti unaprijeđenja i zaštite prava ovog manjinskog naroda, ali i njegovoj ulozi u njegovanju interkulturalnog karaktera Crne Gore.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!