Program podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori

#Društvo #KlasteriCg #MinistarstvoEkonomije #Projekti

Sequence-01.jpg

Klaster „ECIT – Edukativni centar za informacione tehnologije“ realizuje projekat u okviru programa državne pomoći “Program podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za period 2017 – 2020“ kojim Ministartvo ekonomije u 2017. godini finansijski podržava sedam crnogorskih klastera.

Klaster ECIT čine tri firme, koje su se udružile da naprave projekat Nacionalni Booking Centar.

Jedinstven softverski sistem se sastoji iz više modula kao proizvod za turističku industriju i to softver za rezervacije www.roomssee.me, koji predstavlja nacionalni kanal prodaje tj. rezervacioni sistem; softver za recepcijsko poslovanje; softver za automatsko kreiranje web sajtova za hotele i izdavaoce smještajnih kapaciteta kao podomeni domena roomssee.com; te softvere za smart telefone tj. izdavaoce smještaja koji nemaju računar ili ga slabo koriste. Klaster je finalizovao izradu pomenutog sajta, a slijede intenzivne aktivnosti na ugovoranju saradnje sa klijentima, nakon čega će isti biti stavljen u funkciju i javan.

Ideja projekta je da svim posjetiocima i klijentima roomssee.com obezbijedi najbolji servis smještaja i vanpansionske aktivnosti, (izleti, restorani, rentacar, taxi, helikopter, balon, krstarenje i sl.) i sve što je gostu potrebno pružiti tokom boravka, kako bi mu odmor i posjeta ostali u pozitivnom sjećanju i da bi ga naravno dobili kao promotera i gosta koji će opet posjetiti Crnu Goru.

Cijeli paket turističkog sistema je zamišljen da na jednom mjestu okupi kompletnu turističku ponudu svih smještajnih kapaciteta Crne Gore. Takođe, osim smještajnih kapaciteta bi kasnije objedinjavali i ostale djelatnosti koje su u korelaciji sa turizmom, kao što su rezervacije restorana, renta cara, jahti, i ostalih srodnih djelatnosti.

“U momentu smo potpisivanja ugovora sa hotelima i malim privrednicima, izdavaocima smještaja. Kada se popuni dovoljno baza i uspostavi da svaki grad ima dovoljan broj predstavnika, aktiviraće se sajt i nadam se da ćemo za sljedeću sezonu krenuti sa novim kvalitetom i uspješnom ponudom na crnogorskom tržištu po pitanju turističke ponude. Naišli smo na otvorena vratai maksimalnu podršku ministarstva vezano za ovaj projekat, kako što se tiče novčanih sredstva,tako i za vrijeme razvoja ove aplikacije, kao i za razvoj kompletnog biznis okruženja vezano za ovu web platformu. Ova ideja koju razvijamo je izuzetno korisna i traži uključivanje mnogih segmenata na nivou države i turizma i turističkih organizacija, te da bi ovaj projekat uspio treba da se angažuje veliki broj ljudi a smatramo da to daje novi i veliki kvalitet turističkoj ponudi Crne Gore”, kazao je Igor Dragaš, jedan od osnivača Edukativnog centra za informacione tehnologije.

“Ove godine smo kroz program državne pomoći za razvoj klastera podržali, odnosno ugovorili podršku za realizaciju projekata sedam klastera. Budžet programa ove godine iznosio je 100 hiljada eura i ugovorena subvencija je 98 hiljada eura što znači da smo skoro u kompletnom raspoloživom iznosu ugovorili subvenciju za klastere. Mi smo do sada uglavnom davali prioritet klasterima koji djeluju u Sjevernom regionu, kao manje razvijenom, a samim tim i djelatnostima koje su vezane za turizam, preradu poljoprivrednih proizvoda i slično, ali takođe svakako nam je drago da podržimo i druge inicijative kao što je konkretno podrška ovom klasteru koji se bavi informacionim tehnologijma. Intenzivno pratimo realizaciju svih projekata jer je to obostrani interes, i sa naše strane, i sa strane korisnika programa, da u cjelosti realizuju svoje projekte. To nama daje dobru osnovu da obezbijedimo sredstva i za sljedeću godinu, na istom ili većem nivou”, kazala je Milena Jovetić, savjetnica u Direktoratu za razvoj u okviru Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo ekonomije u kontinuitetu prati realizaciju svih sedam projekata, a klasterima je na raspolaganju i tehnička podrška u cilju uspješne finalizacije svih planiranih aktivnosti, koju Ministartvo pruža u saradnji sa UNDP-em u okviru projekta „Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori“.

B.M.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!