Prosjaka najviše u Podgorici i Beranama

#Društvo #Berane #Podgorica #Prosjaci

rMZk9kpTURBXy9kYjYzZmRlODkzYTI2NGFmZjUzY2U5ODJhYjhlNjg4Ny5qcGeRlALNBLAAwoGhMQI-1000x555.jpg

Dječje prosjačenje najzastupljenije je u Podgorici i Beranama, a ključni uzroci su loši socijalni i ekonomski položaj Roma i Egipćana (RE), nebriga roditelja prema djeci, deficiti u primarnoj socijalizaciji RE djece i efekat sekundarne socijalizacije, rezultati su istraživanja “Dječje prosjačenje u Crnoj Gori ključni nalazi i preporuke”.

Praksa je pokazala, kako se navodi u istraživanju, da iako se radi o nepopularnoj mjeri, metod prijetnje roditeljima kažnjavanjem u slučaju da djecu zloupotrebljavaju, ne šalju u školu i tjeraju da prose je efikasan.

Zaključak istraživanja je da treba unaprijediti institucionalni okvir i raditi na otvaranju prihvatilišta za djecu žrtve prosjačenja, koje bi moglo da pruži adekvatnu psihosocijalnu podršku djeci i njihovim roditeljima i u koordinaciji sa ostalim službama i organima omogućilo sklanjanje djece sa ulice i sprovođenje čitavog seta akcija.

Istraživanje je sprovela NVO CEDEM, a direktorica Milena Bešić kaže da je dječje prosjačenje u Crnoj Gori, kao i u zemljama u regionu, uglavnom problem koji se vezuje za romsku i egipćansku zajednicu i sastavni je dio „kulture siromaštva” i prevashodno predstavlja strategiju porodičnog i ličnog preživljavanja.

Saradnik na projektu je NVO Help, čiji je predstavnik Klaus Mok naglasio da je dječje prosjačenje tema koja se tiče svih nas i treba da nas zabrinjava.

Metodolog Miloš Bešić smatra da je ključan aktivan rad sa roditeljima.

„Ukoliko se ne radi sa roditeljima i ukoliko roditelji ne postavljaju prepreke djeci za prosjačenje, već ih naprotiv iniciraju da rade takvu stvar, ako se taj dio problema ne riješi, teško se može očekivati smanjenje dječjeg prosjačenja i uopšte zaštita te djece. Efikasan rad sa roditeljima traži efektivne romske medijatore, bilo pojedince bilo organizacije. To je nešto bez čega ne može da se riješi problem”, kazao je on.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!