Protest zbog ćirilice: Sasjekli su nam Vuka Karadžića

#Društvo #Ćirilica #MinistarstvoProsvjete #Protest

19349635_875053722642357_48746089_o.jpg

Stotinak ljudi okupilo se danas ispred zgrade Ministarstva prosvjete u znak protesta “zbog diskriminacije ćiriličnog pisma”.

Skup je organizovao Demokratski front a na njemu su bili visoki funkcioneri tog političkog saveza – Andrija Mandić, Milan Knežević, Strahinja Bulajić, Slaven Radunović.

Tročlana delegacija demonstranata nakon protesta se uputila u Ministarstvo prosvjete da pregovara, a prvi zahtjev će im biti “da se postavi ćirilična tabla ispred Ministarstva”.

Profesorica Marija Lalatović obratila se u ime otpuštenih profesora nikšićke gimnazije.

Ona je kazala da su sjekli glave nikšićkim i novskim profesorima, ali se na tome nije završilo.

“Oni odvajaju djecu od njihovih roditelja, predaka i poslije sječe profesora sasjekli su nam i Vuka Karadžića”, rekla je Lalatović.

Ona je kazala da je iz školskog programa izbačena plejada pisaca.

“Borba za svjedočanstva na ćirilici je borba za istinu, i tu nema straha jer gdje je istina tu je i bog”, poručila je Lalatović.

Otac Jovan Plamenac pomenuo je da su Srbi istorijski narod, a da “njima istorija doseže dok Kolombo nije otkrio Ameriku”.

“Sad ovi vagabundi nama daruju civilizaciju kao što su darivali Indijancima ćebad zaražena malim boginajma. Oni iz nas istjeruju boga batinama demokratije i ljidskih prava, a uvode nam boga materijalizma. Ušli su u škole, medije a ako odustanemo od ćirilice onda ćemo biti isti kao oni”, rekao je Plamenac.

Pjesnik Ranko Jovović rekao je da ih nema mnogo ali da mu je jedan kao 10.000 jer su vrijedni i je “glavni krivac za sve ovo što se dešava kriv Milo Đukanović”.

Poslanik DNP-a Milun Zogović kazao je da je protjerivanje ćirilice “nastavak borbe protiv tradicionalne Crne Gore”.

“Dok se drugi ponose svojim pismom ovdje se ćirilica nastoji predstaviti kao zastarjela stvar koja služi za propagiranje srpstva. Ministarstvo prosvjete u ovome ima posebnu ulogu, jer je za štampanje svjedočanstava potrebno posebna saglasnost roditelja što je otvorena diskriminacija”, rekao je Zogović.

Poslanik DF-a kazao je da je sramota da se oni koji žele svjedočanstva na ćirilici podvrgavaju diskriminaciji.

“Ovo je fašizam jer je pravo na slobodnu upotrebu jezika i pisma neotuđivo pravo. Mislili smo da će Šehović koji dolazi iz manjinskog naroda imati više sluha za ovaj problem ali je nastavio kao svoji prethodnici”, poručio je Aleksić.

B.Knežević

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!