Radonjić: Nastavak neutemeljenih optužbi DF

#SretenRadonjić

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Sreten Radonjić ocijenio je da krivična prijava Demokratskog fronta (DF) predstavlja nastavak u nizu neutemeljenih pokušaja lične i profesionalne diskreditacije njega i Agencije.

Radonjić: Ni u jednoj mojoj aktivnosti ne postoje elementi krivičnog djela

„Odluka o privremenoj obustavi isplate sredstava DF je motivisana isključivo i samo jednom namjerom – dosljednom i odgovornom primjenom odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja“, kaže se u saopštenju Radonjića.

On navodi da ocjenu o navodnoj namjeri finansijskog uništavanja DF smatra političkom manipulacijom kojom ovaj politički subjekat želi zataškati sopstvenu odgovornost za neispunjavanje zakonskih obaveza.

Kako je kazao, rad ASK je podložan institucionalnoj kontroli, a zakonitost svih njenih odluka može biti provjerena u postupku pred Upravnim sudom.

„Što se tiče krivične prijave DF, tvrdim da u nijednoj aktivnosti koju sam preduzeo kao direktor Agencije ne postoje elementi krivičnog djela, već svoj posao obavljam neselektivno prema svim obveznicima zakona, pa i prema DF-u“, kazao je Radonjić.

On je rekao da Agencija i on, kao direktor, poslove iz nadležnosti ove institucije obavljaju stručno, savjesno, zakonito i neselektivno.

„Mjere i postupke predviđene Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Agencija je preduzimala prema većem broju političkih subjekata i po različitim osnovima, a ne samo prema DF“, kazao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, odluka o privremenoj obustavi prenosa budžetskih sredstava donešena je za pet političkih subjekata a ne samo prema DF-u.

„U skladu sa članom 48 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, radi se o privremenoj mjeri koja se izriče političkom subjektu do donošenja pravosnažne odluke u prekršajnom postupku“, rekao je Radonjić.

Ona naglašava da su sve aktivnosti Agencije u vezi sa izborima koji su održani u oktobru 2016. godine transparentne, a podaci o njima su dostupni u Izvještaju o sprovedenom nadzoru koji je objavljen na sajtu Agencije.

Poznato je, kaže on, da javna kritika koja nije zasnovana na dokazima i činjenicama ostaje kratkog dometa.

„Evropska komisija je u svom Izvještaju prepoznala napore koje smo od početka rada Agencije uložili, iznijela niz pozitivnih ocjena o početku rada ASK i ocijenila objektivnim i stručnim naš pristup u odnosu na nadležnosti i postignute rezultate Agencije za manje od godinu“, naveo je Radonjić.

Prema njegovim riječima, netačna je tvrdnja u saopštenju DF da su „pale i prve ostavke“ u ASK.

„Odgovorno tvrdim da nije bilo ostavki u u Agenciji od njenog osnivanja do danas. Naprotiv, rezultati u prvoj godini pokazuju visok stepen timskog rada, dobru koordinaciju svih organizovanih jedinica i ujednačen pristup svim odlukama i mišljenjima iz nadležnosti Agencije“, kazao je Radonjić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!