Radonjić: Nema nikakvih zloupotreba

#Ask

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) upoznao se na današnjoj sjednici sa Planom kontrole i nadzora izborne kampanje za izbor odbornika u Skupštini Prijestonice Cetinje i skupštinama opština Mojkovac i Petnjica.

Your browser does not support the video tag.

U susret izborima u Tuzima, Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, Agencija je napravila plan kako i koga bi trebalo kontrolisati u tim opštinama. Direktor Agencije, Sreten Radonjić kazao je da ta institucija sve što radi, radi neselektivno i planski.

„Za sada nema nikakvih zloupotreba resursa državnih ili lokalnih u izbornom procesu“, rekao je direktor ASK-a, Sreten Radonjić.

Nadzorom su utvrdili da je u opštinama, gdje će se održati lokalni izbori, bilo 28 zapošljavanja, od toga po četiri u Tuzima i Cetinju, dvadeset u Mojkovcu. Sva su zaključena na određeno vrijeme do 30 dana, i u skladu sa Zakonom.

„Nijesmo do sada našli ni jedno zapošljavanje koje može dovesti u sumnju da se krši ono pravilo prilikom zapošljavanja u toku izborne kampanje“, rekao je načelnik, Dušan Drakić.

Kontrolisali su i koliko je koja opština izdvojila za finansiranje troškova izborne kampanje.

Članovi su bili zabrinuti zbog čega niko iz nevladinog sektora ne želi sa njima da sarađuje.

„Za sada, toga interesovanja nema, ali evo koristim priliku još jednom da ponovim na svim sastancima i bez sastanaka NVO sektoru su otvorena vrata da daju doprinos“, dodao je Radonjić.

Koliko su kao institucija otvoreni ka javnosti, potvrdio je direktor Agencije.

„U narednih 10-15 dana organizovaćemo konferenciju za štampu da svi budu prisutni i da se upozna javnost sa tim što smo mi uradili, što radimo i što planiramo da uradimo u izbornom procesu“, najavio je Radonjić.

Članovi Savjeta bili su nezadovoljni zbog, kako su kazali, neblagovremenog dostavljanja dokumenta učesnicima okruglog stola, koji je organizovao MANS prije desetak dana. Izvještaj o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23, koji je tada objavljen, kako tvrde, ne odgovara zaključima koje je prethodno usvojila Agencija.

„Generalno moram izraziti nezadovoljstvo jer ocjene koje je MANS dao su prije svega negativne. To ne korenspondira ni sa zvaničnim predstavnicima MANS-a“, kazala je predsjednica Savjeta ASK-a, Goranka Vučinić.

„’Mislim da uloga člana savjeta i obraćanje člana savjeta na drugim javnim mjestima i konferencijama mora da odražava ono što stvarno agencija radi. To se očekuje od javnog funkcionera svakoga jer svako je izborom za člana ujedno i javni funkcioner“, zaključio je Radonjić.

Savjet će i dalje pratiti kako protiče izborna kampanja.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!