RADUNOVIĆ: Preraspodjelom budžetskih sredstava do povećanja plata za zaposlene u zdravstvu

By sinisa goranovic

0409radunovicok


B
udžet za ovu godinu je usvojen i već se planira budžet za narednu. Ono što imamo u ovom trenutku ćemo podijeliti, a da li možemo nešto obezbjediti iz budžetskih rezervi biće predmet razgovora. Vjerujem da se određenom preraspodjelom budžetskih sredstava može doći do novca za zaposlene u zdravstvu, izjavio je ministar zdravlja Miodrag Radunović novinarima nakon sjednice Vlade, najavljujući nastavak pregovora sa Sindikatom zdravstva oko povećanja zarada za narednu sedmicu.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila predlog akcionog plana za realizaciju Strategije za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti za period 2014 – 2015. godine. Ministar Radunović je ocijenio da se radi o kvalitetnom dokumentu, ističući da su bolesti krvotoka i tumori među najvećim uzročnicima smrtnosti kod nas i u svijetu.

-Prema zvaničnim podacima, čak 60 posto umrlih je patilo od kardiovaskularnih bolesti, a 17 odsto od tumora. Godišnje od raka oboli 2.100 ljudi, a umre 1.200. S obzirom na ozbiljnost problema, hronične nezarazne bolesti ne treba da budu u fokusu isključivo Ministarstva zdravlja, već kompletne Vlade. Mora se apelovati na svijest svakog pojedinca, imajući u vidu da prekomjerna težina, manjak fizičkih aktivnosti i prekomjerno uživanje alkohola značajno povećavaju rizik obolijevanja od ovih bolesti- naglasio je Radunović.

Vlada je danas usvojila i prilog Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za period 1. april – 1. septembar 2014. godine. Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović precizirao je da je u navedenom periodu usvojeno pet zakona i da je izabran predsjednik Vrhovnog suda, te da su otvorena nova tri poglavlja.

-Do početka septembra održano je i šest kontrolnih i 13 konsultativnih saslušanja. Takođe, poslati su i ekonomski kriterijumi uključujući kretanje stope inflacije i javnog duga- naveo je Pejović.

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!