RAE se pridružila radnim grupama ACER-a

#Društvo #Acer

Capture-30.png

Direktor Agencije za saradnju energetskih regulatora (ACER), Alberto Pototschnig i predsjednik Regulatorne agencije za energetiku (RAE), Branislav Prelević, potpisali su sporazum o saradnji, koji predstavnicima crnogorskog regulatora omogućava da od januara učestvuju u radnim grupama ACER-a.

Potpisivanju sporazuma je u srijedu prisustvovao i direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Janez Kopač.

“ACER je agencija Evropske unije (EU), čija je misija da doprinese saradnji i koordiniše rad nacionalnih energetskih regulatora država članica EU, kao i da djeluje u cilju uspostavljanja jedinstvenog evropskog tržišta električne energije i gasa”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu RAE.

Učestvovanje u radnim grupama ACER je, kako su objasnili, ograničeno na regulatorne agencije država članica EU.

“Prijem regulatora iz država koje nijesu članice EU predstavlja izuzetak i moguće je samo uz ispunjavanje strogih kriterijuma, koji uključuju usklađenost pravnog okvira sa Trećim energetskim paketom i nezavisnost regulatora”, dodaje se u saopštenju.

Pototschnig je saopštio da pridruživanje RAE, kao prvog regulatora članica Energetske zajednice, radnim grupama ACER predstavlja zadovoljstvo.

Kopač je naveo da potpisivanje sporazuma predstavlja suštinu djelovanja Energetske zajednice, svedenu na približavanje EU i njenih susjeda koji predstavljaju djelove istog tržišta.

“Kao djelovi, oni ne mogu biti članovi iste porodice ukoliko nijesu djelovi iste institucije. Crna Gora je najnaprednija članica Energetske zajednice bez ijednog pokrenutog spora i najpouzdaniji partner”, ocijenio je Kopač.

Prelević je saopštio da je RAE počastvovana dodjeljivanjem posmatračke pozicije u ACER.

“Nastavićemo sa daljim razvojem institucionalnih kapaciteta i trudićemo se da uzvratimo aktivnim učestvovanjem u radnim grupama ACER-a, kao što je u poslednjih par godina bio slučaj sa radnim grupama Regulatornog Odbora Energetske zajednice (ECRB). Nadamo se da će ovo priznanje biti primjer podrške i pozitivan signal našim kolegama iz nacionalnih regulatornih agencija ostalih članica Energetske zajednice da nam se pridruže”, zaključio je Prelević.

B.M.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!