Rješenje za lažne diplome

#BjelopoljskaPartija

Studenti koji završavaju svoje studije u zemlji i okruženju prilikom sticanja diplome potrebno je da od ustanove od koje dobijaju diplomu da dobiju i link za provjeru autentičnosti stečene diplome. Na taj način bi se otklonile sve sumnje u vezi izdatih diploma. Poslodavac prilikom upošljavanja svog kadra ne bi bio u dilemi kako i na koji način je izdata obrazovna isprava, saopštili su iz Bjelopoljske partije.

Mersud Međedović, predsjednik Bjelopoljske partije

„Sve osnovne i srednje škole kao i visoko obrazovne ustanove u Crnoj Gori mogu u periodu od godinu dana za svakog učenika ili studenta sačiniti bazu podataka o stečenoj obrazovnoj ispravi koja bi bila evidentirana u centralnom registru obrazovnih isprava“, predložili su iz Bjelopoljske partije.

Oni smatraju da se preko odgovarajućih linkova ili parametara u svakom trenutku može provjeriti autentičnost stečenog obrazovnog nivoa odnosno kvalifikacije.

„Obzirom da živimo u informatičkom dobu, nema potrebe da izbjegavamo mogućnost transparentnosti kada su u pitanju izdate obrazovne isprave i njihova provjera“, navodi se u saopštenju.

Kada je ova tema u pitanju, Bjelopoljska partija predlaže da Crna Gora bude zemlja čiji obrazovni sistem je primjer u svijetu.

Oni smatraju da ovakva rješenja predstavljaju potrebu i za zemlje u okruženju a tome, kako navode, u prilog idu i nedavni susreti ministara prosvjete u regionu kao i teme o kojima su oni razgovarali.

„Osim navedenog pozivamo nadležne organe da stranim studentima koji stiču obrazovanje u Crnoj Gori, obezbijede i linkove o provjeri autentičnosti stečenih diploma kako bi u svojim zemljama prilikom upoređivanja sa tamošnjim obrazovnim programima mogli bez posebne procedure dokazati validnost svojih diploma kao i dokumentovanih nastavnih programa po kojima su oni svoje studije i okončali, predložili su iz Bjelopoljske partije.

Oni naglašavaju da link o provjeri autentičnosti dokumenata treba primijeniti i u nekim drugim oblastima u našoj državi.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!