Šehović o smjeni Vojvodić: Smijenjena je zbog nepoštovanja Vlade

#Društvo #DamirŠehović #RadmilaVojvodić #UniverzitetCrneGore

2017-10-11-ministar-Sehovic-u-obilasku-vrtica-u-izgradnji-006.jpg

Ministar prosvjete Damir Šehović odbacuje tvrdnje smijenjene rektorke Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmile Vojvodić da je njenim odlaskom sa UCG otišla i nezavisnost te institucije.

“Tačno je da su predstavnici Vlade u Upravnom odboru pokrenuli inicijativu za smjenu, a razlog je nepoštovanje odluka Vlade. Insistiranje na poštovanju odluka Vlade koji su zasnovane na zakonu nije ugrožavanje autonomije Univerziteta”, kazao je danas resorni ministar tokom obilaska radova na obrazovnim ustanovama u Podgorici.

On takođe smatra da trenutni raspored predavanja-tri dana u Podgorici, dva u Beranama, nije održiv.

“Valja ga mijenjati”, dodao je Šehović.

Šehović kaže da je o mijenjaju rasporeda razgovarao sa novim v.d. rektora i predsjednikom Upravnog odbora UCG. Navodi da je ohrabren stavovima novog v.d. rektora, uz očekivanje da će se, uz više razumijevanja, iznaći rješenje prihvatljivo za sve aktere priče

“Dobio sam uvjeravanje da se komunikacija sa Medicinskim fakultetom ostvarila i ja želim da vjerujem da će Medicinski fakultet izaći sa svojim prijedlogom koji će uvažiti ono što jesu legitimni zahtjevi Studentskog parlamenta, ali i uvažiti opredjeljenje Vlade da zadrži sjedište u Beranama”, dodao je Šehović.

Vojvodić je smijenjena prošlog utorka sa mjesta rektora i tako ušla u istoriju kao prvi smijenjeni rektor u UCG. Za smjenu je glasalo 12 od 15 članova UPO UCG.

Vojvodić

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić još nije zakazao sjednicu UO UCG na kojoj bi trebalo da raspiše konkurs za nasljednika Vojvodić.

VD stanje moglo bi da potraje, a Vojvodić će, u međuvremenu, svoju pravdu tražiti na sudu, što takođe može potrajati godinama.

Ubrzo nakon njene smjene, pale su i prve ostavke u Vladi.

Ljumović

Ministar kulture u Vladi Crne Gore Janko Ljumović podnio je ostavku na tu funkciju, nakon što je javno podržao smijenjenu rektorku, ističući da je “to učinio bez ikakve nedoumice i da je to bilo moralno”.

S.Bošković

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!